Община Сливен

Днес и утре ни връхлитат силни магнитни бури

25.10.2017 / 09:26:48

В следващите дни се очакват силни магнитни бури, алармират от руския институт по физика “Лебедев”. На 25 и 26 октомври смущенията ще са със сила от 5-та степен по 10-балната скала.

След кратко затишие между 7 и 11 ноември отново следва опасен период, през който интензитетът на бурите ще достигне степен 6. Физиците предупреждават, че подобни явления смущават работата на сателитите, GSM мрежата и GPS навигацията. Слънчевите бури влияят и на хората с проблеми с кръвното налягане или тези, които имат сърдечно-съдови заболявания.

Броят на чувствителните към това явление хора у нас достига до 80% от населението. Причината за рязкото увеличение се крие в начина на живот и факта, че все повече и повече се отдалечаваме от природата.

По-чувствителни към магнитните бури са хора със сърдечни заболявания, слаба имунна система и хора с високо кръвно и голям стрес.

Магнитите бури, наричани от учените смущение на геомагнитния фон на Земята, са резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина, топлина и електромагнитни вълни. Потокът се движи със скорост 400-1000 км/сек и достига до Земята след един-два дни след слънчевото изригване.

В момента, в който тази енергия достигне до магнитното поле на Земята, настъпват смущения както в радиовръзката, така и в живите организми. "Блиц"

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев