Община Сливен

В Европейската седмица на програмирането РБ „Сава Доброплодни” организира 11 семинара и безплатни обучения по програмиране

23.10.2017 / 10:00:11

В рамките на инициативите на Европейската седмица на програмирането /07 - 22окт. 2017г./ РБ “Сава Доброплодни“ организира 11 семинара и безплатни обучения по програмиране с робота Финч, в които се включиха над 200 петокласници и шестокласници от градовете Сливен, Ямбол, Нова Загора и Шивачево.

Обученията се проведоха в компютърните зали оборудвани по програма „Глобални библиотеки-България” в РБ ”Сава Доброплодни”, РБ ”Г.С.Раковски”-Ямбол, НЧ ”Просвета”- гр.Шивачево и библиотеката при НЧ ”Д.П.Сивков”- гр.Нова Загора.

Специален семинар бе организиран и със студенти от ТУ-София, ИПФ-Сливен.

Пред участниците в обученията с кратка презентация бе представена историята на програмирането и програмните езици и възможностите за програмиране с робота Финч. Учениците се запознаха с програмния език Snap! за управление на робота. Той e подходящ за обучение на деца от 7 до 12г. Snap! позволява лесно да е усвоят принципите на визуалното програмиране чрез работа с изображения, звуци и рисуване, дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда като по този начин обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация.

В практическото обучение, чрез забавни задачи с герои от популярни анимационни филми, децата усвоиха някои от основните принципи за работа с програмния език и изпълниха успешно няколко задачи.

В края на обучението участниците получиха сертификат за успешно преминал първи час по програмиране, генериран от програмата.

Роботът Финч е двуколесен робот с птице-подобни функции, може да се програмира да се движи, да говори, танцува, рисува или дори човката му да свети. Той има много сензори и механизми, които да ангажират очите, ушите – колкото е възможно повече сетива. Финч в момента се поддържа на над 12 езици за програмиране и среда, включително Java, Python, C ++, Visual Basic, Scala, и Processing. Използва се за обучение по програмиране, както за деца така и за студенти. Въведен е в обучението по програмиране в училищата в САЩ.

Роботите Финч използвани в обучението са предоставени на РБ “Сава Доброплодни“ от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки-България“ с цел специалистите от библиотеката да помогнат на много деца да направят своите първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

Компютърните науки вече докосват почти всяка научна дисциплина и са важна част от повечето нови технологии. Обучението с робота Финч може да мотивира учениците да се насочат към компютърните науки, да осъзнаят, че това е област, която ще им даде възможност за бъдещо професионално развитие. Затова и РБ “Сава Доброплодни“ приема като мисия работата си в тази насока.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев