Община Сливен

Обвиниха шефа на ЮИДП - Сливен Пейчо Върбанов в злоупотреби за над 1 милион лева!

20.10.2017 / 14:57:06

Злоупотреби за над милион лева е извършил шефът на горското стопанство в Сливен инж. Пейчо Върбанов, твърди депутат от БСП. 71-годишният директор е обвинен от опозицията в подчиняване на дружеството за лични цели, а днес в парламента партията поиска неговата незабавна оставка.

Според БСП Върбанов има множество провинения, изразени предимно във финансови злоупотреби.

В един от примерите си депутатът Николай Цонков от БСП разказa пред OFFNews как в офис на стопанството в Садово е направен ремонт за 100 хил. лева, което на пръв поглед не е смущаващо. Но само няколко месеца по-късно от Садово офисът се мести в Сунгурларе и там също е направен ремонт за над 100 хил. лева. След това Върбанов решил да обедини офисите в Сунгурларе и Карнобат и отново преместил офиса, казва депутатът. В Карнобат също бил извършен ремонт за над 100 хил. лева пари на данъкоплатци.

От БСП искат Върбанов вън от горското в Сливен и заради факта, че се е превърнал в "пожизнен" директор - той и неговият заместник вече над 15 години са на постовете си.

"Не мога да повярвам, че в целия регион няма по-млади специалисти, които да заемат неговото място ", каза пред OFFNews Цонков.

Инж. Пейчо Върбанов е познат на читателите на OFFNews от скандала със скъпите коли на горските стопанства у нас. Преди повече от година ви разказахме как няколко предприятия се сдобиха с джипове за над 200 бона, а предназначението им било уж за "скъп ловен туризъм". Сред облажените предприятия с хубави джипки е и това на Върбанов. Джиповете бяха зачислени към НСО, а по-късно тв камери уловиха Бойко Борисов да кара един от тях. В резултат Борисов обяви, че ще го върне.

Цонков не знаеше дали има развитие по казуса със скъпите джипове, но даде друг любопитен пример от Сливен - инж. Върбанов купил автомобил и го дарил на шефа на областна дирекция на МВР, а по думите на депутата дори се плащало и горивото.

В други примери Цонков разказа, че за 2015 и 2016 година предприятието имало представителни разходи на стойност 350 хил. лева за всяка година - точно колкото излизало и горивото за една година според отчетите. На другите предприятия представителните разходи били с 10 пъти по-ниски. "Къде са парите", пита Цонков.

Той риторично зададе и въпроса защо на предприятието са му над 100 хил. лева за външни юридически услуги, след като има над 30 юристи, назначени там.

Депутатът Цонков днес попита земеделския министър Румен Порожанов дали е запознат с тези данни, но той запази мълчание по темата. Коментира единствено, че проверки в горското стопанство се правят редовно и че до момента фрапиращи нарушения не са откривани. "Офф нюз"

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев