Община Сливен

В галерия "Седем" бе открита изложба от 12 живописни платна на художникът Петър Кайраков

20.10.2017 / 14:17:08

12 живописни платна са включени в изложбата на Петър Кайраков, която бе открита в галерия „Седем” на 18 октомври – световния ден на художниците. Сред присъстващите на откриването бяха не само ценители на изкуството и приятели на художника, но и негови ученици от НХГ „Димитър Добрович”.

Експозицията представя седем пейзажа и пет фигурални композиции, нарисувани през тази и миналата година. Творбите не са показвани до момента.

„Темите в изложбата са разнообразни. Например, картината „Пенелопеида” пресъздава очакването на Одисей, „Благовещение” изобразява Дева Мария и ангела, „Вечно” показва Любовта като кръг, в който са затворени образите на мъж и жена, сподели художникът. Други две творби – „Фигура” и „Тяло”, са посветени на жената. А в пейзажите има както стари сливенски къщи, така и места, които съм снимал и след това рисувал. В пейзажа разчитам по-скоро на колорита, отколкото на точното пресъздаване на определеното място, това е по-важно за мен, да въздейства чрез цвета”.

Петър Кайраков е завършил Художествената академия със специалност „Графика” през 1990 година. Преподавател е по рисуване и живопис в НХГ „Димитър Добрович”-Сливен. 56-годишният творец има 13 самостоятелни изложби в Сливен, Норвегия, Гърция, Полша и др.

Откриването на изложбата-живопис в галерия „Седем” постави началото на програмата, подготвена от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, по повод празника на града - Димитровден. В програмата са включени представяния на книги, майсторилници, изложби и арт-занимания. Фондът осъществява дейността си с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи” и фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев