Община Сливен

Кметът Стефан Радев: Никога никому не съм се молил за нищо, но сега го правя пред кредитори, за да не допуснем запори и др.

19.10.2017 / 15:33:03

„Никога никому не съм се молил за нищо нито в личен, нито в професионален план, но сега го правя...” – с тези думи, изречени с болка, ще се запомни днешната пресконференция на кмета Стефан Радев. Той имаше предвид трудните контакти и преговори с фирми – кредитори, на които често трябва да отстъпва.

Впрочем, изражението на лицето му и начинът, по който излагаше своите впечатления от последната сесия и протестите, подсказваше за огромно напрежение от случващото се в общината.

Стефан Радев отново се върна с година - две назад с опитите на неговия екип да извлече общината от катастрофата. С направеното тогава е завоюван голям кредит на доверие отстрана на финансовите органи. Демонстрирахме воля за промяна с ясен план за действие във времето. С някои решения на последната сесия обаче изтрихме немалка част от постигнатото и дадохме лош знак на инвеститорите, банките и пр.

Бъдещето на общината е заложено в името на конюктурни и политически ползи – заяви още Радев. – Сега ще трябва да положим нови големи усилия, щото всички наши системи да не спрат да работят.

Дали това ще се случи, ще стане ясно до месец – заяви още твърде угрижен сливенският кмет. И добави:

Община Сливен е осъдена да заплати главница и лихви по дело, заведено от фирма „Булгейт“ за дейности, извършени през 2007 г. по първия воден цикъл на града. Искът на фирмата е от 2013 година. Главницата е в размер на 680 790,16 лв. и с лихвата сумата може да достигне до 1 милион лева.

Фирмата е завела общо 6 дела срещу общината. Пет от тях са от 2014 година. От началото на мандата си Стефан Радев води преговори за разсрочено плащане и по тези пет дела е постигнато съгласие. За делото от 2013 година тази възможност е отпаднала.

Той информира още, че Общината е спечелила дело на първа инстанция в Административния съд в Стара Загора срещу претенция на Министерството на околната среда и водите за 1,5 милиона лева, която Общината обжалва.

Заради втора претенция на МОСВ по първия етап на водния цикъл може да се наложи Общината да плати близо 4 милиона лева.

„Не можем да възразим в хода на цялата процедура, че не дължим тази сума. Това може да стане ако НАП заведе производство. За съжаление има още дела с рискове за общината“, допълни кметът.

Георги Вл. ПОПОВ

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев