Община Сливен

Сливналията Георги Чолаков е новият председател на Върховния административен съд

19.10.2017 / 12:12:41

Пленумът на Висшия съдебен съвет с 20 гласа "за" избра Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд.

Президентът Румен Радев сега няма друга опция освен да подпише указ за назначаването на Чолаков. Причината е, че държавният глава веднъж вече отказа да подпише указ и няма право на второ "не" за избора на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Против Чолаков гласуваха четирима от членовете на ВСС - председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска.

"Едно предложение до президента трябва да се основава на информация, което да е проверана обективно и задълбочено, когато има изнесени факти, поставящи въпроси и внушаващи съмнения. Доколкото председателят на ВАС е фигура, която символизира съдебната система и трябва да е с безупречна репутация и безспорен авторитет, ВСС трябва да проведе прозрачна и обективна процедура. И всяко обстоятелство, което разколебава това, да бъде разяснено и внимателно преценено", обясни отрицателния си вот Цветинка Пашкунова.

Колегата ѝ Красимир Шекерджиев пък припомни, че Чолаков е бил номиниран с голямо мнозинство от Общото събрание на ВАС и той нямало защо да не се довери на съдийското самоуправление. "Ще гласувам за него, силно надявайки се колегите от ВАС да са направили правилен избор", обясни Шекерджиев.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев