Община Сливен

В РБ "Сава Доброплодни" ще бъде представена втота част на книгата "Апостола на българите" на сливенския писател Желяз Кондев

19.10.2017 / 09:24:33

На 20 октомври /петък/ 2017г., от 17:00ч., в рамките на програмата за празника на Сливен – Димитровден, в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще се състои премиерата на втората част на книгата „Апостола на българите” на сливенския писател и издател Желяз Кондев.

Желяз Кондев е роден през 1945 г. По професия е полиграфист. Живее и работи в Сливен. През 1990 г. открива Издателска къща “Жажда”, която функционира успешно и днес.

Освен издател, Ж.Кондев е и талантлив писател. Автор е на 12 книги: повести, разкази, романизовани биографии, романи, краеведски изследвания. Писателският му интерес е насочен към миналото на Сливенския край и към живота и делото на ярки дейци на Възраждането като Добри Чинтулов, Добри Желязков – Фабрикаджията, д-р Иван Селимински и др. Той е и сценарист на художествено-документалния филм „За Добри и фабриката, за Добри и песните“, който излезе на екран в началото на 2015г.

Желяз Кондев е изкушен и от великото дело и легендарния подвиг на Васил Левски. След дългогодишна изследователска работа, през 2015г. издава първата част от книгата си „Апостола на българите”. Само преди дни излезе от печат и нейната втора част.

В романа, „Апостола на българите”, белетристът Желяз Кондев с много страст, патриотичен плам и вдъхновение премахва неизбежната патина на времето от лика на един от най-светлите и достойни синове на България. Авторът е пресъздал с много въображение и едновременно с това с историческа достоверност ранните детски години на Васил Левски, които са слабо и откъслечно проучени, както и неговия жертвоготовен път до Голготата на българската свобода.

Втората част на книгата „Апостола на българите” ще представи литературният критик доц. Петър Хаджинаков.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев