Община Сливен

Непозната сграда от IV-V век откриха при археологически разкопки на крепост Туида

19.10.2017 / 09:19:43

Източно лице на непозната сграда от IV-V век откриха археолози при разкопки на крепост Туида, съобщи директорът на Регионален исторически музей Сливен Николай Сираков. Тя е била разрушавана няколко пъти и доизграждана.

През третия строителен период до нея са били долепени на фуга няколко зида и са оформени няколко помещения, разказа Сираков. Непосредствено до сградата е минавала улица с изградени водопровод и канализация.

По време на археологическите разкопки са отрити още 5 византийски монети от 11 – 12 век и много строителна и битова керамика. Целта на проучването е била да се доразкрие административната сграда на крепостта и тя да бъде изцяло експонирана в бъдеще, а идеята е ежегодно да се извършват проучвания до пълното разкриване на обекта, уточни още Николай Сираков.

Директорът на музея подчерта, че разкопките тази година се извършват със средства на Регионалния музей, а догодина ще кандидатстват пред министерството на културата за финансиране на нови проучвания на Късноантичната и средновековна крепост „Туида”.

„Основната ни идея е всяка година посетителите на крепостта да виждат нови археологически находки”, добави още Сираков. "Дарик"

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев