Община Сливен

Мая Манолова ликува: Спечелихме битката с издевателствата на частните съдия-изпълнители!

18.10.2017 / 15:11:05

Народните представители приеха окончателни промени в Гражданския процесуален кодекс. Промените бяха дебатирани и гласувани в рамките на две пленарни заседания. След направените промени гражданите вече няма да могат да бъдат съдени без да знаят. Невъзможността ответник по дело да бъде намерен на посочения адрес ще се констатира най - малко с три посещения на адреса от връчителя. Съдът служебно ще проверява и местоработата на ответника и ще разпорежда връчване по местоработата. С промените депутатите намалиха таксите на частните съдебни изпълнители и дадоха възможност на длъжниците да оспорват оценките на недвижимите имоти, когато се изнасят на публична продан.

Вече няма да се допуска обезпечение на иск върху вземания на лечебните заведения от НЗОК. Както досега не се допуска и обезпечение на иск за парично вземане срещу държавата, държавните учреждения, общините и лечебните заведения по Закона за лечебните заведения. В закона се запазва недопускането на обезпечение на иск за парично вземане чрез налагане на запор върху вземания, върху които не се допуска принудително изпълнение.

За предявените с една молба искове в защита на един интерес ще се събира една държавна такса върху защитавания интерес, независимо от броя на ответниците. Депутатите решиха за предявените с една молба искове в защита на различни интереси минималната такса да се събира от всички интереси.

Беше чест за този парламент да приеме поправките в ГПК. Водя от пет години тази битка и съм внасяла законопроекта три пъти поне, благодаря на парламента, на правната комисия, персонално на председателя на правната комисия г-н Данаил кирилов. Аз съм реалист - ако той се беше запънал, проектът щеше да отиде по-далеч от времето. А той го направи от сърце, в защита на гражданите, които страдат от произвола на ЧСИ, каза от трибуната омбудсманът Мая Манолова, която е вносител на законопроекта.

Ще наблюдавам през следващите 6 месеца как се ицзпълнява този закон. Ако се окаже, че ЧСИ са намерили пролуки в текстовете, ще ангажирам отново вашето внимание за промени. Пет от 6 каузи намериха решение. Шестата кауза не е свалена от нашето внимание. Започваме работа от утре по изработване на текстове, които ще позволяват на гражданите да проверяват сметките, които изискват от тях, посочи Манолова.

„Гражданите трябва да бъдат спокойни, защото ГПК не е „свещена крава”. Той може да бъде променян”, коментира Манолова. Във връзка с предложението за въвеждане на частни фалит, омбудсманът обясни: „На предложението, което беше внесено и по начина, по който беше внесено, аз съм дала своята оценка. Това беше нещо като удар в празно пространство, защото се отнасяше само за необезпечените дългове, които да се погасяват по давност. Знаем, че банките реално нямат такива дългове. Дали чрез ипотека, дали чрез поръчителство, по някакъв начин обезпечават кредитите, които дават”. „Според мен, след като не се случи сега, в този парламент, е дошло времето и да се разгледа Законът за частния фалит, гражданската несъстоятелност. Аз съм привърженик на приемането на такъв закон, който ще балансира интересите на двете страни – кредитор и длъжник”, допълни Манолова и определи като безобразие хипотезата физическите лица да остават длъжници за цял живот. /"ПИК"

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев