Община Сливен

На 21 октомври за втори път ще се състои планински маратон "Хайдушки пътеки". "ВиК" - Сливен ще се представи със свой отбор

18.10.2017 / 14:52:48

Сливен ще бъде домакин на второто издание на планинския маратон "Хайдушки пътеки". Стартът ще бъде даден на 21 октомври в 8.00 часа пред Стария бряст, където ще бъде и финала на състезанието. След първото издание на маратона през 2016 г., трасето е сертифицирано от ITRA и носи 3 квалификационни точки за обиколката на Монблан UMTB. С класическата си маратонска дистанция от 42.195 км, той има елементи на типичен градски маратон по асфалтово трасе, но същевременно 90 процента от трасето са горски пътеки. Най-добрите бегачи по планинско бягане в България вече са се регистрирали за участие: Кирил Николов – Дизела, Шабан Мустафа, Любомир Палакарчев, Антония Григорова, Мария Николова, Красимир Костов и др. До сега има записани 212 бегачи. Това съобщи Силвия Никова, експерт в община Сливен.

„Подготовката на трасето на планински маратон „Хайдушки пътеки” е към своя край. Десет дни доброволци, любители на планинското бягане поставят уникалната иновативна маркировка на табелки с километри. Паралелно с маркировката, която ще бъде премахната до 10 дни след маратона, трасето се почиства от отпадъци”, посочи Никова. Тя уточни, че до сега са извозени 20 чувала с боклуци, оставени от туристи. Това е единственият маратон в света, чието трасе изцяло се състои от използвани от хайдутите древни пътеки, съществуващи и до днес, вече като туристически маршрути. Той се провежда върху скалния масив „Сините камъни“ над града на 100-те воеводи, включвайки също местността Карандила и връх „Българка” - най-високият връх в Източна Стара планина. Трасето на маратона е проектирано така, че да минава близо до 14-те антични и средновековни крепости на Сините камъни.

Новост тази година е, че граждани и представители на институциите ще могат да се включат в надпреварата. Специално за работодателите е изработена харта на работодателя. Тези, които подпишат хартата, се ангажират да осигурят допълнителен ден отпуск или по друг начин да стимулират служителите си, включили се в маратона. Те ще пробягат дистанция от 5 километра от площад „Хаджи Димитър“ до крепостта Туида и обратно. Дистанциите са три – 5 км, 20 км и 42 км 195 метра, а общата денивелация на трасето е над 2,5 км. Контролното време е 5 и 9 часа, съответно за 21 и 42 км.

За най-малките ще се проведе „Детски маратон“ съответно 300 м, 600 м и 900 м по главната улица на Сливен. Той няма да започне с масовия старт на маратон „Хайдушки пътеки“, а няколко часа по-късно.

За победителите са предвидени награди, а за всички завършили дългите дестинации 21 и 42 км - сувенирни бъклици с най-известния сливенски продукт – перлова ракия. Маратонът е посветен на празника на Сливен – Димитровден.

Организатори на маратона са община Сливен, фондация „Стария бряст”, Дирекция природен парк „Сините камъни“, Държавно горско стопанство и спонсори. Организаторите на планинския маратон напомнят, че природата е безценна, защото ни помага да живеем и трябва да се грижим за нея. Апелът им е „Да пазим Балкана чист”.

„ВиК“ – Сливен ще участва със свой отбор в международния маратон „Хайдушки пътеки“, който ще се състои в събота, 21 октомври, съобщиха от водното дружество. Маратонът се организира за втори път от природозащитната фондация „Стария бряст“. Хартата на маратона е подписана от много работодатели, начело с кмета на Сливен Стефан Радев, областния управител Чавдар Божурски и Сливенския владика Йоаникий, от ръководители на прокуратурата, полицията, адвокатската колегия, държавни предприятия като „В и К“ – Сливен и Горското стопанство и частни фирми.

Според председателя на фондация „Стария бряст“ Стефан Стефанов, спортът е най-популярното средство за борба срещу застоялия начин на живот и стреса на работното място.

Идеята е работодателите да проявят грижа за здравето на работниците и да ги стимулират за активен начин на живот. По Хайдушките пътеки ще тръгнат Тодорка Енева и Пламен Даскалов - носители на наградите на Сливен „Милосърдие“ и предприемач на годината на името на Добри Желязков.

Маратонът се провежда в навечерието на Международния ден за борба с наднорменото тегло и затлъстяването 24 октомври и Деня на Сливен Димитровден.

Събитието ще се проведе в направленията масов старт, полумаратон и маратон. Трасето на маратона е дълго 42 км 195 метра. Състезателите ще преминат по маршрут от Стария бряст, Розова градина, крепостта „Туида“, през Хайдушката пътека, Халката, Карандила, Кушбунар, Телевизионната кула, пещерата на Панайот Хитов, Горна лифтена станция, върховете Малка и Голяма Чаталка, Кутелка, Българка, Моллова гора, Ичеренско шосе и обратно в Сливен. Идеята е чужденците маратонци да видят сливенските природни феномени.

Трасето е сертифицирано в Международната асоциация на планинските маратони и дава три квалификационни точки за най-престижния маратон Монблан. В надбягването по Хайдушките пътеки ще участват Кирил Николов - Дизела и Мария Николова от Сливен - единственият представител на България, влязъл в десетката на Монблан, също световният шампион по планинско бягане Шабан Мустафа.

За финалистите е поръчан сувенир с 200 милилитра сливенска перла.

Работодателите от Сливен са приготвили стимули и поощрения за отборите си. Посланието към гражданите - участници в масовия старт е да водят здравословен начин на живот.

Ръководството на „В и К“ – Сливен се включва в спортното мероприятие с отбор от 20 доброволци, водени от управителя на дружеството инж. Севдалин Рашев. В екипа участват служители на водното дружество от Сливен, Нова Загора, Твърдица, Котел.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев