Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: За гражданското общество в Сливен и вчерашните му изяви

18.10.2017 / 10:51:30

Всеки протест, като този пред общината вчера е зареден с обществена енергия. Знаме, акордеон, песни на Чинтулов и пр. ни спомнят за първите години на демокрацията. С възгласи като „оставка, махни се” и пр. този път бе удостоен кметът Стефан Радев. „Шоуто” продължи и в зала „Май”, където аргументите на Радев бяха удавяни в злобливи реплики и дюдюкане. Принос за това имаха и организатори на протеста.

Бих споменал най-вече витиеватото слово на иначе уважавания общественик Георги Божев. То бе изцяло в защита на бедния данъкоплатец, без никакъв нюанс за реалното финансово състояние и проблемите на общината. Без назоваване на истинските виновници за сполетялата ни катастрофа, поставила община Сливен на второ място по общ размер на задълженията, като тези към доставчиците възлизат на десетки милиони. Острият и категоричен публичен тон носи одобрителни възгласи и аплодисменти, но не спомага за решаване на истинските проблеми.

Вероятно има и грешни стъпки в действията на кмета и общинското ръководство. Сам Радев заявява вчера, че „трябва по-плавно да се работи” в сферата на данъците и таксите. По тази причина той оттегли и предложението за увеличаване стойността на гробищните услуги. Но не спестява своите притеснения, че с набъбналите популистки претенции на граждански сдружения и съветници, общината може да се озове отново в батака отпреди две-три години.

“Няма управленченски решения, с които всички да бъдат съгласни” – коментира за „Седмица” бившият сливенски кмет Янко Янков. – Протестът е акт на гражданското общество, но е много важно как е формулиран той, аргументите му да са ясни и да съдържа качествени предложения.”

Съзирам известни прилики в кметуването на Радев и това на Янков (1995 – 1999г.), когато община Сливен бе отново в безизходица. Тогава Янков положи свръхусилия и нещата в Сливен потръгнаха.

Самият Янков изтъкна професионализма и компетентността на сегашния сливенски кмет в решаването на финансовите проблеми, като препоръчва още по-балансиран подход в този сектор, в съзвучие с обществените нагласи.

В зала „Май” и пред нея вчера се чуха и други предложения. Като например да бъде организиран протест пред парламента или Съдебната палата срещу наследството, оставено от бившия сливенски кмет Кольо Милев. Ще припомним, че само далаверите в сферата на сметосъбирането и почистването са оценени на 1 млн. и 300 хил. лева в специален доклад на АФДИ, който е предоставен на прокуратурата. Нека от обществените сдружения го имат предвид в по-следващите си протести.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев