Община Сливен

Aлександра Иванова: За протестите пред общината вчера, и за още нещо

18.10.2017 / 09:23:32

Преди началото на днешното заседание на Общински съвет- Сливен пред сградата на общината се състоя протестен митинг на граждани с лозунги и искания за намаляване на местните данъци и такси, по-ниски цени на синята зона и водата. Един от инициаторите на протеста заяви, че когато са приели данъка да скочи, са се надявали, че с този акт помагат на общината. Надявали са се на инвестиции, на нови работни места.

“ Мина една година и следва този данък да бъде намален.“

Кметът се опита да обясни на протестиращите ситуацията, че всъщност той внася предложение за намаляне на данъка, но почти нищо не се чуваше от освирквания от всички страни и подвиквания от рода на „Махай се“.

След което започна редовната сесия, на която една малка част от протестиращите присъстваха.

Предложението на кмета Радев за изменение на местните данъци и такси беше отхвърлено. Кметът предупреди съветниците да не се връзват на популистки лозунги и говорене:

„Когато споменаваме, че данък сгради е висок, не споменаваме, че такса смет е най- ниската в страната. По 3-4 милиона на година не достигат за финансиране на дейностите сметосъбиране и сметоизвозване, а се дофинансират с данъците. Ако увеличим такса смет и намалим данък сгради с едни и същи промили, това няма да бъде никакво увеличение за гражданите на Сливен. Коментирали сме, че в по- малките населени места е непропорционално нисък данък сгради заради по- ниските данъчни оценки. Имаме случаи на данък 15 лева на година за имот от няколко декара по села. С 15 лева на година няма как да обезпечим никакви дейности в малките населени места„

Предложението на общинския съветник Иван Петров за намаляване на данък сгради с 0,5 промила или ставката от 3,2 да стане 2,7,получи подкрепата на част от местния парламент.

Направи впечатление, че кметът се опита да обърне вниманието на общинските съветници към 2015-та година, тъй като по всичко личеше, че паметта на някои представители на местната власт е изключително къса, а може би мълчанието им беше достатъчно красноречиво. Трябва да си припомним, че някои от съветниците ни са трети, че и четвърти мандати, което гарантира, че много добре им е било известно какво се е случвало и какво са обсъждали из кулоарите на Общината в последните поне десетина, че и повече години. Това е добре известно и на старите журналисти с десетки години опит.

Няма да цитираме имена нито на сдружения, нито на партии, но ще се опитаме по кратък начин да се обосновем със следния простичък пример. На днешния протест видяхме име на сдружение. Няма лошо, но ще цитирам една бг поговорка, че „Парен каша духа“. Преди години се беше появило едно друго гражданско сдружение, чийто представители доста добре сипеха обвинения по адрес на предишен кмет. Днес научаваме, че на една от комисиите, бивш кмет - настоящ депутат с настоящ общински съветник така са се спречкали, че други общински съветници са станали свидетели на обвиненията на бившия кмет, че видиш ли, настоящият общински съветник е висял редовно пред вратата му, да му бъде съдействано за това или онова, докато първият е кметувал.

Та така със сдруженията. Нека чуем какво каза, обаче настоящият кмет, защото през всичките тези години ни „писна“ да слушаме една и съща развалена плоча: „Некадърник“, „Нещастник“, „Дръжте крадеца! и т.н“, независимо коя политическа сила представлява. Как пък един кмет не се намери за Сливен, който да им е угоден на всички? Друг общински съветник ни заяви, че видиш ли, това е информационната култура нашенска и публична личност ли си, означава, че си задължително „мразен“. Възможно е. Напълно възможно предвид географското ни положение.

И друго има. А какво пречи едни граждани да се организират и предвид патриотичните им подбуди, да застанат с исканията си в столицата, например, пред Народното събрание, пред МС? Нали точно това е „граждани и местна власт да си подадат ръка“? Там, където не достигат силите на местната власт, да се намеси обществото?

И все пак да чуем настоящият кмет преди и него да сме го „детронирали“:

„Уважаеми дами и господа,

С голямо внимание изгледах гласуването и се замислих за едно много интересно четиво- сайта на Министерство на финансите, на който се прави анализ на финансовото състояние на общините. Връщам се две години назад- 2015-т г. За тези, които не са отваряли сайта, ще кажа, че той съдържа доста информация за финансовото състояние на общините. Ще се спра на два показателя. Единият е общия размер на задължения от 2015г. На второ място от 265 общини в страната е община Сливен ( Изпреварва дори Столична община).Просрочени задължения към доставчици е по- важен момент. Тук, община Сливен, е категорично на първо място от 265 общини в България. При този начин на управление тази задлъжнялост се превръща впоследствие в по- ниско качество на живот, в по- губещи услуги, по- скъпи публични услуги заради оскъпяване заради лихвите, в по- малко социални блага. В това се превръща този начин на управление.Страхувам се, че водени от популизма и желанието да се харесаме, се плъзгаме отново да се завърнем там, където бяхме. Сега не сме нито на първо, нито на второ място по тези показатели, но с такова поведение ще се върнем там. Перспективите, които има нашият град, ще се върнат две години назад.“, каза кметът Стефан Радев. "Наблюдател"

Б.Р.: Заглавието е на редакцията.

Александра Иванова

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев