Община Сливен

С тържествена церемония в Нова Загора бе открит Паметник на Освобождението

12.10.2017 / 15:42:34

На 11 октомври от 18.30 ч., с почетен караул и духов оркестър, бе тържествено открит Паметник на Освобождението от турско робство.

Той беше издигнат по инициатива на кмета на община Нова Загора Николай Грозев на мястото на паметната плоча на загиналите в Руско-турската освободителна война – 1877-1878 г., поставена още през 1998 година от признателни новозагорци в градинката до жп гарата. Множество официални гости и родолюбиви българи се събраха в тихата есенна вечер пред монумента, за да преживеят този паметен и знаменателен миг. На церемонията по откриването присъстваха и Негово превъзходителство Анатолий Макаров - посланик на Руската федерация в България, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук, Красимир Велчев - народен представител, председател на постоянната комисия по вероизповеданията и правата на човека и председател на Група за приятелство България – Русия в 44-то Народно събрание, народният представител Галя Захариева, областният управител на Област Сливен Чавдар Божурски и др. Кметът Николай Грозев се обърна с тържествено слово към присъстващите: „В този ден, се прекланяме пред хилядите български, руски, румънски и финландски воини, пролели кръвта си за нашата земя. Коленичим пред братска Русия и свеждаме чела пред нейните синове.

Изминаха десетилетия и времето ни отдалечава от онези паметни исторически събития, но дори и то не може да изличи от сърцата ни подвига на доблестните мъже, които с безпримерна смелост и вяра, жертваха младостта и живота си, за да живеем свободно и независимо днес. Надживели времето и забравата, те са наш върховен пример за патриотизъм, неподправено родолюбие и себеотрицание в името на България. Наш дълг е да съхраним спомена за тях, да бъдем силни и достойни техни следовници. Само така паметта ще пребори забравата”.

На свой ред Негово превъзходителство Анатолий Макаров изтъкна здравите корени на българо-руската дружба, като изяви готовността си да продължи укрепването на приятелските връзки между двете страни. С думи на благодарност за изграждането на Паметника на Освобождението – символ на братските отношения между двата народа се обърна и г-н Велчев, като подчерта факта, че родолюбивата инициатива възпитава младото поколение в дух на патриотизъм, отговорност и традиции. След обръщенията, Паметникът на Освобождението беше тържествено открит от кмета Николай Грозев, Негово превъзходителство Анатолий Макаров и г-н Велчев. Прозвучаха химна на Русия и Република България. Освещаването на мемориала беше извършено от архиерейския наместник на града свещеник Иван Стоянов и свещеноикономите Роман Чернев и Иван Иванов. С едноминутно мълчание присъстващите отдадоха почест и преклониха глава пред славните герои, ярък пример за храброст, мъжество и родолюбие, заплатено с цената на живота. Бяха положени венци и цветя в знак на признателност към тези, които прозряха в утрешния ден и чрез себеотрицание в името на своя идеал стигнаха до върховната жертва, където смърт и безсмъртие си подават ръка. В чест на загиналите военният оркестър засвири „Заря” и помръкналото небе засия в разноцветни багри, озарявайки земята, родила хиляди герои, пропита с кръвта им и пазеща спомена за тях, за да повярваме още веднъж в заветните думи на Ботев, че тоз, който падне в бой за свобода, той не умира ...

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев