Община Сливен

РБ "Сава Доброплодни" Сливен се включва в европейската седмица на програмирането

10.10.2017 / 10:16:31

От 7 до 22 октомври 2017г., в страните от ЕС, за пета поредна година ще се проведе Европейска седмица на програмирането. С организирането й се цели да се повиши обществения интерес към програмирането, да се насърчат европейски граждани на различни възрасти да демистифицират дигиталните си умения и да научат повече за програмирането и изчислителното мислене – да придобият умения за открито сътрудничество, креативност и решаване на проблеми.

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен и регионалните библиотеки в 19 български града /Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Шумен и Хасково/ се включват в инициативите организирани в рамките на Европейската седмица на програмирането с поредица от безплатни семинари и обучения, които се организират със съдействието на Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки-България” и целят специалистите в тях да помогнат на много деца и младежи да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

Семинарите включват презентации за история на програмирането и програмните езици и представяне на възможностите за програмиране с робота Финч. Децата ще се запознаят с програмния език Snap! за управление на робота. Snap! позволява лесно да е усвоят принципите на визуалното програмиране чрез работа с изображения, звуци и рисуване, дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда като по този начин обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация.

Специалистите от РБ ”Сава Доброплодни” ще организират 11 семинара за работа с робота Финч в гр. Сливен, както и в РБ ”Г.С.Раковски” - Ямбол, НЧ ”Просвета”- гр.Шивачево и библиотеката при НЧ ”Д.П.Сивков”- гр.Нова Загора.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев