Община Сливен

В Нова Загора се проведе се Петнадесетото издание на фолклорния събор-надпяване "Загоре пее"

09.10.2017 / 12:30:00

Дните на Нова Загора са един чудесен повод на родната сцена да се изявят и млади и стари, гости от близо и далеч. В дъждовния 7 октомври, за пореден път в рамките на празничната програма по случай празника на града – 14 октомври, Петковден се проведе фолклорният събор-надпяване „Загоре пее”.

В него се включиха пенсионерски клубове от цялата страна и превърнаха културната проява в едно духовно присъствие на мъдростта, съчетана с младежки плам и енергия. Песенният форум беше уважен от народния представител в 44-то Народно събрание Галя Захариева,патрон на форума, председателя на Общински съвет Георги Николов, заместник-кмета Светла Стоянова и началника на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата” Станимира Кънчева.

По традиция, в началото на празника, председателят на „Общински съюз на пенсионерите - 2004” Христо Димитров приветства участници и гости. Петнадесетото издание на „Загоре пее” беше официално открито от г-жа Стоянова.

Тя поздрави изпълнителите за амбицията да се представят на родната сцена, за ентусиазма и родолюбието при опазването на хубавите български традиции, като им пожела и за в бъдеще да намират сили и възможност да бъдат част от празника на Нова Загора.

Г-жа Стоянова поднесе поздравителен адрес от кмета Николай Грозев, в който се казва: „Вече 15 години срещите с aвтентичното пеене и творчеството на самодейните състави от пенсионерските клубове от новозагорска и съседни общини ни връщат към корена, към изконното, към българското – стойностно и непреходно. Вашите сценични изяви се превръщат в празник на истинската духовност, защото Вие не само ни правите съпричастни към необятното българско фолклорно наследство, но по прекрасен начин, пазейки българските песенни, музикални и танцови традиции и нашата духовна идентичност, доказвате, че Нова Загора е европейски град както по местоположение, така и по дух.”

С думи на благодарност към участниците за приноса им в културния живот на общината се обърна и депутатът Галя Захариева. Въпреки, че ежедневието на хората от третата възраст е трудно и напрегнато, те показаха, че могат да се веселят, да отпуснат сърцата си и да превърнат този ден в истински празник на мъдростта, приятелството и незабравимите спомени.

В песните им публиката улови духа и красотата на Тракия и съпреживя магията на богатото ни и разнообразно фолклорно наследство. Песенният форум завърши с пожелания за здраве, ползотворни срещи, творчески успехи и изяви.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев