Община Сливен

"ВиК" - Сливен към потребителите: Време е за зазимяване на водомерите

05.10.2017 / 13:32:09

„ВиК“ – Сливен напомня на потребителите на водни услуги на територията на Сливенска област, че е време да започнат подготовка за зазимяване на водомерните си устройства. Въпреки, че зимата още не е настъпила, не са изключени внезапни застудявания.

Особено уязвими през зимния сезон са водомерните възли, водопроводните и канализационни инсталации на открито. Практиката показва, че най-голяма опасност от замръзване на водомерите съществува за имоти, които не се посещават цяла зима, както и за водомери, разположени в мазета и общи помещения на блокове, които не се отопляват и чиито входни врати не се затварят. Това налага потребителите на водни услуги от жилищните кооперации да вземат мерки за зазимяване на всички открити тръби и водомерни устройства в общите помещения и мазета.

За да се предотвратят аварии и да се спестят време и средства за тяхното отстраняване, препоръчително е прозорците на мазетата, в които се намират водомерите, да бъдат уплътнени, а вратите да се затварят плътно. Необходимо е и да се изолират от студа водомерните шахти, да се спре водата към външните чешми, да се приберат маркучите и тръбите да се източат. От дружеството препоръчват да не се оставят външните чешми да текат или капят през зимата.

От „В и К“ – Сливен напомнят, че тръбите и крановете трябва да се изолират с материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев