Община Сливен

В Художествена галерия "Руси Карабиберов" в Нова Загора се състоя изложба на икони на художникът Андрей Крясков

05.10.2017 / 11:18:41

Изложба на икони на Андрей Крясков имаха удоволствието да разгледат новозагорци и гости на града на 4 октомври от 17.30ч. в Художествена галерия „Руси Карабиберов”. Културната проява, е част от празничния календар за Деня на Нова Загора – 14 октомври, Петковден. Тя беше уважена от началника на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата” Станимира Кънчева.

Многобройни бяха почитателите на изкуството на автора Андрей Крясков, който продължава своето развитие в областта на църковно -монументалната живопис, иконопис и реставрация, като същевременно се занимава се с маслена живопис и интериорна дизайнерска стенопис. Иван Стоянов, уредник на ХГ „Руси Карабиберов” представи младия и талантлив творец: „ Андрей Крясков е роден на 29 август 1990 година в град Тараклия, Молдова.

През 2004 година завършва средно специално образование в СДС Иван Рилски. През 2014 година се сдобива с бакалавърска степен по специалност Църковни изкуства във Великотърновски университет Св. Св. Кирил и Методий.

През 2016 година завършва магистратура със специалност Реставрация и консервация във Великотърновски университет Св. Св. Кирил и Методий, а през 2012 година, за отличен успех е изпратен от Великотърновски университет Св. Св. Кирил и Методий на едногодишна практика по Църковна живопис при професор Георгиос Кордис в Атина, Гърция.”

От своя страна художникът Андрей Крясков благодари на своите почитатели и сподели, че основната цел на експозицията, е да се постави акцент върху духовния свят на християнското семейство и мястото на иконата, чрез всекидневните молитви, споделените радости и болка, търсената закрила и отдадената благодарност. „Идеята е, да се потопим в света на нашите предци, да надникнем в пропития им с вяра и християнска смиреност дом и да се докоснем до най-сакралната му част – домашния олтар.”

Станимира Кънчева поздрави младия автор за размаха и креативността, отразени в платната му и използва възможността да награди възпитаниците на Студио „Дъга” за третото място, спечелено на Четвъртия фестивал на християнското изкуство „С Бог в сърцето 2017” в Надвирна, Украйна.

Отличия получиха: Атанаска Митева, Елица Георгиева, Анастасия Цветкова, Пламена Пенева, Диана Динчева, Бриана Петрова, Денислава Динева, Денислав Стоянов, Ивелина Колева, Деница Попова, Ивон Вълкова, Яница Велева, Тонка Костова, Искрен Кралев, София Таукчиева и Елица Колева.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев