Община Сливен

Румен Радев - флагман на шуробаджанащината. Нзначил съпругата си Деси на два щата във ВВС

05.10.2017 / 09:20:46

Скандалните шуробаджанашки назначения взривиха мира в държавата през последните дни.

Но неясно защо всички забравят един от най-типичните примери за смесване на власт и лични отношения, конфликт на интереси и злоупотреба със служебно положение. Той идва от възможно най-високото ниво в държавата - дейността на държавния глава Румен Радев като командир на ВВС, а и след това и в президентството на "Дондуков" 2, което е превърнато в семейна фирма.

Първо ПИК разкри миналия октомври с документи и неоспорими доказателства, че Радев е флагман на шуробаджанащината в България, позволявайки си да назначи на сладка държавна служба, при това военна със съответните компенсации и допълнителни осигуровки, не някой братовчед или кумец, а направо любовницата си Десислава Радева.

По времето, когато Радев е шеф на ВВС, двамата все още не са женени, но живеят заедно и не афишират официално връзката си, тъй като са в скандален конфликт на интереси. Той е командир, а тя му е подчинена.

Не стига това, а летецът я награждава с втори щат във ВВС - едновременно взима заплата за служителка във финансовия отдел, и втора - за пиар на ведомството. Скандалите не свършват с това, че шеф и подчинена на държавна работа са любовници и той я назначава на два щата, ами и за капак тя заема длъжност, предвидена по устав за военизирано лице, въпреки че е цивилна!

В армията подобни лични отношения са напълно недопустими и са грубо уставно нарушение, тъй като са конфликт на интереси. Радев сам разкри, че отдавна има връзка с Десислава и така призна, че е изневерил не само на съпругата си Гинка и семейството, но и на армията, тъй като е погазил грубо устава като военен и главнокомандващ.

Документите, които ПИК показа, разкриват, че 47-годишната Десислава постъпва във ВВС през октомври 2011 г. като старши експерт в сектор „Финанси” като цивилен гражданин. Тя има ценз за длъжността, защото е с висше икономическо образование.

Рязък обрат в кариерата й обаче настъпва през 2014 г. месеци, след като Румен Радев поема ВВС и от зам.-командир става командир на мястото на издигнатия като началник на отбраната Константин Попов. Изненадващо икономическата експертка Деси, която по това време вече е близка на сърцето на Радев, е уредена на втора длъжност именно от него, от интимния си приятел, който по-късно става неин съпруг.

Шефът прави любовницата си пиарка на ВВС, назначавайки я на втори щат с допълнително възнаграждение, става ясно още от документите. Допълнителното споразумение към трудовия й договор е от ноември 2014 г. и е подписано лично от генерала!

С него в разрез с всякаква логика и правила Генчева заема пост, който по устав е за военнослужещ и преди това е бил заеман от офицер – „съгласно длъжностната характеристика за длъжността на военнослужещ „Старши експерт” в канцеларията на командира на ВВС". Така Генчева е приютена в кабинета на любовника си Румен Радев, без да е военнослужеща. Не по-малко скандален е фактът, че тя няма и ценз за въпросния щат „Връзки с обществеността”, който е твърде далеч от образованието, което притежава.

Така цели две години Десислава Генчева, с която Радев сам призна, че има интимни отношения отдавна, заема два щата във ВВС и взима две възнаграждения, закриляна от шефа си и любовник. Докато двамата през лятото на 2016 г. не напускат отборно, за да се хвърлят в политиката. Той като кандидат-президент, а тя като набързо и под натиск взета за съпруга любовница.

Още преди президентските избори ПИК разкри, че Радев е извършил грубото нарушение с конфликт на интереси и възползване от служебно положение, но тогава БСП си затвори очите за скандалното нарушаване на военния устав, на правилата за държавните служители и не на последно място - морала.

Случаят, по който е имало проверка във ВВС по времето на министър Николай Ненчев, остана потулен, тъй като след напускането на ВВС от страна на Радев и Десислава Генчева вече няма как да им се търси отговорност. "ПИК"

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев