Община Сливен

Президентът Радев върна кандидатурата на сливналията Георги Чолаков за шеф на ВАС

04.10.2017 / 15:50:08

Президентът Румен Радев върна предложението за назначението на сливналията Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Това съобщи самият той преди малко.

"Въпросът е принципен. Днес върнах предложението за кандидатурата на г-н Чолаков на новия Висш съдебен съвет, който е носител на нова легитимност. Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото", обясни държавният глава.

Вчера се разбра, че членовете на новия Висш съдебен съвет са на различни мнения за това как трябва да се развие процедурата по избора на председател на Върховния административен съд (ВАС).

Според Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров процедурата трябва да бъде повторена изцяло, включително с издигане на нови кандидати. Боян Магдалинчев обаче смята, че членовете на съвета трябва само да прегласуват старите номинации на Георги Чолаков и Соня Янкулова. "За" нова процедура се застъпи и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. "Във всички случаи този въпрос трябва да се постави на ВСС, който да дебатира по него, защото едната теза е, че трябва да започне нова процедура, а другата теза е - само да се извърши гласуване", подчерта Лозан Панов. Според него трябва да започне нова процедура и защото новите членове на съвета не са участвали в изслушването на кандидатите за председател на ВАС.

Чолаков беше избран на поста на 11 септември, 20 дни преди края на мандата на предишния Висш съдебен съвет. "Сега"

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев