Община Сливен

Ученици от езиковата гимназия се срещнаха с известни цигулари

04.10.2017 / 09:12:50

Учениците от паралелката 8 клас с интензивно изучаване на руски език в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” днес след обяд се срещнаха с двама музиканти виртуози. Световноизвестните цигулари Антон Мартинов и Кремена Николова в продължение на 30 минути разговаряха с осмокласници и отговаряха на техните въпроси. Антон Мартинов и Кремена Николова са в Сливен, за да изнесат тази вечер, 3 октомври, от сцената на зала „Сливен” последния от поредицата концерти, включени в Националното им турне в България. В страната ни те представят проекта си Music for Twо. Кремена Николова е родом от Сливен, от 5 години живее и твори във Венеция. Антон Мартинов е роден в Москва, вече 25-та година живее и работи в Париж, но не е забравил родния си език. Учениците от паралелката с интензивно изучаване на руски език в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” имаха възможност да зададат на руски език своите въпроси към големия музикант и да чуят отговорите на голям ерудиран творец, носител на езика. В непринуден разговор младежите научиха,че едва 8-годишен Мартинов е композирал първото си произведение и че въпреки настояването на своите родители да стане дипломат, световно известният цигулар още от ранно детство се е научил да свири първо на пиано, а по-късно цигулката се превърнала в негово призвание. Мартинов пожела на децата да отстояват мнението си и това, което правят, да го правят с желание. Като човек, който говори 6 езика, ги успокои, че трудно се учат първите два чужди езика, следващите се научавали по-бързо.

Цигуларката Кремена Николова призова младите по-често да влизат в концертните зали, да слушат класическа музика и да не се страхуват от класическата музика. Тя ги увери, че тази музика не е отживелица, не е „нещо за стари хора”.

От тази учебна година в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” за пръв път бе сформирана паралелка с интензивно изучаване на руски език. Да изучават руски език като пръв чужд език са избрали 26 ученици.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев