Община Сливен

Проведе се XIII -ят Национален поетичен конкурс "Нова Загора 2017"

03.10.2017 / 10:40:00

Започнаха културните прояви в празничния календар на Нова Загора, посветени на 14 октомври – Петковден. На 2 октомври, ден след празника на музиката и поезията, от 17.30ч. Художествена галерия „Руси Карабиберов” посрещна жители и гости на града на официалната церемония по награждаване на лауреатите от Тринадесетия национален поетичен конкурс „Нова Загора 2017”.

Тази година в него се включиха 129 участници от над 40 населени места. Проявата уважиха народният представител в 44-то Народно събрание Галя Захариева, председателят на Общински съвет Герорги Николов, заместник-кметът Светла Стоянова и секретарят на Общината Мария Стефанова.

За магията на словото е писано много, но то никога не е достатъчно, защото тя е част от богатството и душевността на всички езици и народи. Вечното начало в човека и природата. Поезията има своето рождество и възкресение, изразител на човешкия дух, на самата същност на човека, на неговата природа, надежда и упование. Многобройни бяха почитателите на пленителното изкуство, жадни да се потопят в атмосферта на вълшебния свят на примамливите и загадъчни стихове и да научат повече за творчеството на поетите.

Мария Донева, председател на журито с членове: Елена Арабаджиева - секретар на НЧ „Д. П. Сивков -1870” и Димитринка Желязкова– литературовед, изрази своите впечатления от прочетените творби: „Магията на думите - не е магия, която се получава случайно.

За да стигне човек до тази магия се изисква изключително много труд. Поезията е отражение на живота, чрез нея се изразяват преживяванията, чувствата, схващанията и идеите на авторите.

”Тя сподели за трудностите при журирането, защото творбите са били много разнообразни с различен стил, тематика и подход и изказа благодарност на всички автори за откровението и смелостта.

”Ние търсихме някой, който да умее да борави с лекота с изразните средства и да умее да каже по завладяващ начин, това което го вълнува. Мисля, че се справихме. – допълни г-жа Донева.

Тази година наградата за трето място беше присъдена на Татяна Савова Йотова от гр. Айтос за стихотворението „Вода и сол”.

Второто място зае творбата на Христина Главанова от гр. Севлиево - стихотворението „Ябълкова река”. На първо място в Тринадесетия национален поетичен конкурс „Нова Загора 2017”, беше отличено стихотворението на Валентина Йотова от гр. София – „Събарянето на дивия пчелин”.

По традиция, ежегодно се връчва и награда на кмета на Община Нова Загора на новозагорски поет. Тази година тя отиде при Димитър Тракийски. Отличието връчи заместник-кметът Светла Стоянова. Тя изрази радостта си, че конкурсът си остава едно от значимите събития в културния календар на града.

„За нас е чест и гордост да продължим културното наследство на новозагорци и да го развиваме, давайки възможност на поети от различни краища на страната да се изявят и почувстват оценени.”

За втора поредна година народният представител в 44-то народно събрание Галя Захариева поощри със специална награда участник в конкурса от Община Нова Загора. Отличието получи младата и талантлива Яница Маринова.

Г-жа Захариева благодари на организаторите в лицето на Община Нова Загора и НЧ „Диньо П. Сивков 1870” за усилията да поддържа имиджа на родното ни място като люлка на изявени творци на изкуството и възможност за младите автори да намерят своя път към сърцето на публиката.

По инициатива на бележитата новозагорска поетеса и един от инициаторите на конкурса Златина Великова, тази година беше връчена още една специална награда за най-добро любовно стихотворение на Цветанка Георгиева Ангелова от гр. Русе. Отличието поднесе г-жа Златина Великова.

Вечерта, посветена на поезията и музиката, продължи с представяне на новозагорския творец Яница Маринова.

Специален поздрав към всички присъстващи отправиха възпитаници на ОШИ „Илия Аврамов”.

На чаша вино в ХГ „Руси Карабиберов”, гости и участници в церемонията по награждаването, споделиха своите размисли за изкуството, даващо смисъл да пътуваме в себе си и да откриваме нови усещания и посоки, пространството, в което надхвърляме собствените си височини и бариери. Заедно те потърсиха поезията - онзи душевен пристан, на който усещаме мислите си подредени и в хармония, в платната на новозагорските художници.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев