Община Сливен

Десислава Танева поздрави организаторите на дните на ромската култура в Сливен

02.10.2017 / 15:53:14

За трети път Сливен е домакин на Дните на ромската култура – 2017. В следващите три дни в града си дават среща музиканти, художници, поети и учени от цялата страна. По този повод народният представител и областен координатор на ГЕРБ-Сливен Десислава Танева изпрати поздравителен адрес до организаторите от Сдружение „Ромска академия за култура и образование“.

„Приветствам Ви за поредната инициатива, в която показвате културата и идентичността на ромския етнос в България. С концертите, изложбите и поезията, които показвате през тези три дни в Сливен, давате възможност на много хора да се докоснат ромското изкуство и занаяти. За всички е ясно, че единственият начин България да върви напред е да има обединени и образовани млади хора. Сред приоритетите на съвременна България са подкрепа и осигуряване на възможности за развитие на всяко дете и ученик, за работа и просперитет, за реално подобряване на живота на ромите и тяхното по-пълноценно включване във всички сфери на обществения живот. Една страна никога не е просперираща, ако стотици хиляди хора са изключени от плановете на обществото за развитие. Затова Ви поздравявам за усилията, които полагате за интеграцията на този етнос, защото всеки днес може да допринесе за общото ни благосъстояние. Приемете моите най-искрени поздравления по повод организирането на поредната ваша инициатива.“, пише в поздравителния си адрес Десислава Танева.

Първият ден от Дните на ромската култура е посветен на творчеството на ромския композитор, диригент, музикант и педагог Йордан Русчев. Празникът ще бъде открит тази вечер от 19 ч. с концерт в Зала „Сливен“, в който ще вземат участие хор „Романи чълхъя”(„Ромски звезди”), Теодосий Спасов, Симфоничен оркестър, популярни ромски попфолк-звезди, оркестър „Карандила”. Утре в ХГ „Димитър Добрович“ ще бъде открита изложба „Ромско изкуство и занаяти“ с участието на художници и занаятчии от цялата страна. Ще бъдат обявени и победителите от Конкурса за поезия на името на Усин Керим. Вечерта от 19 ч. в Зала „Зора“ е моноспектакълът на младата актриса Наталия Цекова „Цигански колела“. Дните на ромската култура в Сливен ще приключат на 4 октомври с научна конференция „Ромите през 21 век -култура и идентичност“. Партньор на Сдружение „Ромска академия за култура и образование“ е Община Сливен.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев