Община Сливен

Галя Захариева (ГЕРБ): Стартът на програмата "Родители в заетост" е едно от най – важните социални предизборни обещания, което вече е факт

02.10.2017 / 14:05:01

Стартът на програмата "Родители в заетост" е едно от най – важните социални предизборни обещания, което вече е факт. Това заяви депутатът и заместник – председател на Комисията по образование в НС Галя Захариева.

„Целта на схемата е да се помогне на младите работещи хора, както и на тези, които не могат да започнат работа, защото нямат възможност да запишат детето си в детска градина или в ясла, или нямат близък, който да се погрижи за него. Още в предизборната си програма обещахме, че ще търсим възможност да се реши този проблем и да помогнем на младите българи да започнат работа. Тази програма дава възможност и на бабите, и дядовците, които искат да работят да получават минимално възнаграждение докато гледат внуците си“, каза депутатът.

Галя Захариева обясни, че с тези 20 млн. ще се даде перспектива на близо 2000 семейства в рамките на 18 месеца да осигурят детегледач за своите деца. Възнагражденията, които ще се плащат са равни на една минимална работна заплата за 8-часов трудов ден. Всички, които желаят да кандидатстват по програмата "Родители в заетост", могат да подадат своите заявления в бюрата по труда в цялата страна.

„Проблемът с недостиг на места в детските градини има основно в големите градове. Затова и тази програма е изключително полезна за младите родители. Желаещите за детегледачи трябва да са записани в Бюрото по труда, като няма ограничение във възрастта. Няма ограничения в избора, тоест докато се намери най-подходящият детегледач според родителя, до тогава ще продължи да се търси“, обясни Галя Захариева и допълни, че родителите са тези, които ще определят избора на детегледач за детето си.

От услугите могат да се възползват заети родители в болничен или отпуск за отглеждане на дете, както и безработни родители, чийто деца не са записани в детско заведение.

Родителите, които към момента на кандидатстване, не са включени в заетост, ще могат паралелно да ползват до четири месеца услугата за отглеждане на дете и посредническите услуги на бюрото по труда с цел започване на работа. Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 20 млн. лв. Срокът за прием на заявления е до 31.10.2017 г. или до изчерпване на финансовия ресурс по проекта.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев