Община Сливен

Ловци търсят съдействие от кмета за предотвратяване на саморазправство на ловното поле

02.10.2017 / 13:37:46

Кметът на община Сливен Стефан Радев проведе днес среща със Спас Спасов, председател на Ловно-рибарска дружинка Сливен 1, Васил Димитров, председател на ЛРС – Гребенец и ловеца Кольо Косев, по повод организиран митинг на ловците и риболовците.

Тази сутрин около 30 човека са провели протестен митинг пред ДГС – Сливен, който продължи пред сградата на общината. След митинга протестиращите се срещнаха с кмета, за да го запознаят с казуса. Според тях има противопоставяне на две ловни дружинки, които ловуват в една и съща ловна площ.

„Две ловни дружинки се срещнаха вчера на едно ловно поле и имаше опасност от сблъсък и саморазправа между тях. Благодарение на нашето благоразумие не се стигна до неприятни инциденти”, каза Кольо Косев. „Ние вчера бяхме на законен лов със съответните разрешения и недоумяваме защо изведнъж пристигна някаква нова, новосформирана ловна дружинка, незаконна. Съгласно Закона за лова и опазване на дивеча в една ловна площ никой няма право да прави две ловни дружинки. Новата дружинка се ръководи от двама души, изключени преди заради бракониерство, доказано от горските служители. Те вчера бяха допуснати на лов. А на нас с констативен протокол ни бе казано да се отдръпнем”.

Протестиращите обвиняват самоуправството от страна на Ловно рибарско сдружение – Сливен, които се позовават на писмо от Министерството на земеделието. Ловците поясниха, че са потърсили съдействие от кмета да се спре ловуването и на двете дружинки, докато не се произнесат компетентните органи за лигитимнвостта им и кой има право да ловува в това ловно поле.

Стефан Радев посочи, че е уведомил министъра за рисковете, но не е в компетенциите на общината да решава подобни казуси. „Ваши права са засегнати и Вие трябва да сигнализирате съда за вероятни административни нарушения”, каза Радев.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев