Община Сливен

Днес църквата отбелязва Покров Богородичен

01.10.2017 / 10:31:08

На 1 октомври се отбелязва един велик празник, свързан с Пресвета Богородица - Покров Богородичен. Свети Андрей Юродиви и Епифаний разказали на всички как се е явила Пресвета Богородица и как успяла да спаси града с нейното наметало. Този ден бил обявен за празник на Божията майка, на който вярващите изказвали своята признателност за безкрайната милост на Пресвета Богородица и закрила. Нарекли деня Покров Богородичен. Покров идва от покривало - наметалото, с което Дева Мария покрила хората в храма и ги спасила.

На 1 октомври след IX век християните започват да почитат още по-силно Пресвета Богородица, защото тя извършила едно уникално чудо и спасила много невинни хора от гибел. Било IX век. Град Влахерна бил застрашен от варварско нападение от арабите. Жителите били наясно каква жестока гибел ги очаква. Вечерта вярващите се събрали в храма във Влахерна и започнали горещо да се молят Господ да ги пощади от варварите. В същия храм се намирала и една от дрехите на Божията майка, безценна светиня за всички християни.

След молитвите направили и нощно бдение. В храма били Свети Андрей Юродиви и Епифаний - негов ученик. Вечерта, някъде около 10 часа случайно Свети Андрей Юродиви погледнал към купола на храма и гледката, която се разкрила пред очите му, го изумила. Пресвета Богородица - млада и красива, била горе във въздуха. Около нея кръжели ангели, заедно със Светите Апостоли и старозаветните пророци.

Свети Андрей Юродиви видял как Божията майка Мария коленичила и започнала да се моли на Иисус Христос. После станала права. Тя свалила своята връхна дреха - дълго наметало (омофор) и с нея покрила всички вярващи. Свети Андрей Юродиви попитал своя ученик Епифаний дали вижда горе Божията майка. Той кимнал утвърдително. На следващия ден арабите били отблъснати далеко от града. Жителите били спасени.

На всяко първо число от месеца в храмовете осветяват вода. Днес можете да си вземете за вкъщи прясна светена вода, с която да наръсите вашите домове и работни места, като не ръсите в банята и в тоалетната. С тази вода наръсете и леглата, на които спите, както главите си и лицата.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев