Община Сливен

В Регионалния исторически музей ще бъде представен юбилеен вестник „И днес йощ Балканът!“. Българското опълчение“

28.02.2017 / 16:00:00

Регионалният исторически музей /РИМ/ и Държавният архив в Сливен издадоха юбилеен вестник „И днес йощ Балканът!“. Българското опълчение“, по повод 140 години от създаването на българското опълчение.

Официалното представяне ще се състои на 1 март от 17 ч. в залата на музея. Проявата е част от програмата на община Сливен за честване на 3 март – Националния празник на Република България.

Автори на юбилейния вестник са Мария Кирова и Росица Георгиева от РИМ и Ради Радев от Държавния архив. Художник е Петър Петров, дизайнът е на Даниела Мъндева.

Във вестника се акцентира върху участието на опълченците в сраженията от стратегическо значение в хода на Руско-турската освободителна война - в Стара Загора, Шипка, Шейново и други. Поместени са бележки на няколко опълченеца от Сливенска област. Публикувани са оценки на руски генерали за саможертвата на българските доброволци. В изданието е приложен списък на 187 опълченци по дружини и конната сотня, родени или живели в Сливенска област.

Ползвани са материали от фондовете на РИМ, Държавния архив и други музеи в страната. Авторите посочиха, че целта на проявата от една страна е да се отдаде нужната почит на героите, дали живота си за Освобождението на България, но и да призоват гражданите да съхраняват и предават в музея запазените снимки и лични архиви. Така повече хора ще могат да се запознаят с участието на местното население в освободителната война.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев