Община Сливен

Общините с нови задължения относно исканията по вписване по настоящ адрес

28.02.2017 / 10:29:25

а 28.02.2017 г. областният управител на Сливен Татяна Петкова обърна внимание на кметовете на общини в областта, че съгласно разпоредбата на чл. 36, ал. 1 от Изборния кодекс, те имат задължението да осигурят алтернативен начин за заявяване на искания за вписване в избирателния списък по настоящ адрес.

Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Такова искане се прави писмено до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник или чрез електронно заявление през интернет страницата на съответната община по настоящия адрес на лицето. Поради това кметовете на общини следва да осигурят възможност за подаване по електронен път на искане за вписване в избирателния списък по настоящ адрес.

Въпросът е бил повдигнат от представители на ЦИК на работна среща със заместник министър-председателя по вътрешния ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев за хода на подготовката на изборите за народни представители на 26.03.2017 г. В комисията са постъпили сигнали от граждани относно липсата на възможност да заявят исканията си да бъдат вписани в избирателния списък по настоящ адрес чрез електронно заявление на интернет страницата на съответната община.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев