Община Сливен

Програма на община Сливен за честване на 3-ти март – Националния празник на България

27.02.2017 / 15:26:48

Програмата на община Сливен за честването на Националния празник ще започне на 1 март /сряда/ с проява на Регионалния исторически музей /РИМ/. От 17 ч. в залата на музея ще се състои представяне на юбилейния вестник „И днес йощ Балканът!“. Българското опълчение“ – издание на историческия музей и Държавния архив в Сливен. Автори на юбилейното издание са Мария Кирова и Росица Георгиева от РИМ и Ради Радев от архива. Художник е Петър Петров, дизайна на вестника е на Даниела Мъндева.

На 2 март /четвъртък/ от 11 ч., по бул. „Цар Освободител“ ще премине шествие на първокласниците от сливенските училища, водено от Военния духов оркестър.

Шествието ще тръгне от Градската градина, ще премине по бул. „Цар Освободител“. Маршрутът ще завърши на пл. „Хаджи Димитър“, където в 12 часа ще се състои ритуал „Клетва на първокласника“. Клетвата е по текст на Ники Комедвенска. Събитието се организира по инициатива на Основно училище „Д-р Иван Селимински“ и Регионалното управление на образованието /РУО/ – Сливен.

На 2 март от 12.30 ч., в Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937“ ще се проведе „Урок по родолюбие“, с участието на ученици от Основно училище „Христо Ботев“.

В 18.30 ч., в зала „Сливен“ ще започне празничния концерт, посветен на националния празник. В него ще вземат участие смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора – 1860“ с диригент - акад. Методий Григоров, изпълнители от детска градина /ДГ/ „Вержин и Хаик Папазян“, с музикален учител Йорданка Желязкова, ДГ „Елица“ – музикален учител Калина Станчева, ДГ „Теменуга“, с музикален учител Тодорка Ченкова, Детски танцов ансамбъл „Тракийче“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс, с ръководители Виолина Петкова и Мирчо Дерменски, гайдарски оркестър „101 каба гайди“ от Смолян. Водещи на концерта ще бъдат артистите от Драматичния театър в Сливен Николина Велчева и Ивайло Гандев. В 19.30 ч., пред зала „Сливен“ - Празнични илюминации с фойерверки и лазерно шоу.

На 3 март /петък/ от 10.15 ч., по бул. „Цар Освободител“ ще се състои Празнично шествие с участието на ученици от сливенските училища. Началото на маршрута е от Градската градина, ще премине по бул. „Цар Освободител“, до пл. „Хаджи Димитър“.

Шествието ще бъде водено от гайдарски оркестър „101 каба гайди“ от Смолян. В 11 ч., на пл. „Хаджи Димитър“, ще започне церемония по издигане на националното знаме на Република България. Приветствено слово по повод Националния празник ще произнесе кметът на Сливен Стефан Радев. Панихида в памет на загиналите войни за Освобождението на България и благодарствен молебен ще отслужат свещеници от Сливенска епархия. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Честването на националния празник ще завърши с 53-та лекоатлетическа щафета „Освободител”, която ще започне в 12 часа. Стартът и финалът ще са пред сградата на съда. Награждаването на победителите ще е на пл. „Хаджи Димитър“.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев