Община Сливен

Местните данъци и такси в Сливен вече могат се плащат онлайн

27.02.2017 / 15:24:17

От 22 февруари, данъците в Сливен вече са в онлайн режим на плащане през касите на ИЗИПЕЙ в страната, и през интернет системата ИПЕЙ от целия свят. Услугата е абсолютно безвъзмездна за Общината. Тя се случи по решение на кмета Стефан Радев. Така Сливен разшири електронните си услуги, предлагайки много точки и канали за плащане на данъци, търсейки най-евтините и достъпни възможности за хората. Онлайн плащанията са част от бързото, модерно и лесно обслужване на българите в страната и целия свят. Идеята на кметския екип е да продължава тази тенденция и да модернизира общината с облекчаване на услугите, предоставяне на широка възможност за избор от страна на гражданите и приближаването на администрацията до тях.

Местните данъци и такси се плащат онлайн бързо, евтино и много лесно, само със съобщаване на ЕГН на физическите лица или ЕИК на фирмите. Интернет плащането става след регистрация в сайта ИПЕЙ и следване на всички указателни стъпки в него. След като се регистрира веднъж, собственикът на регистрацията я има винаги. ИПЕЙ и ИЗИПЕЙ работят и на английски език, така че може да се ползват без проблем от чужденци.

Плащането на общ годишен данък - кола, имот, смет и лихви (ако има такива), през ИЗИПЕЙ е с такса за клиента. Тя е най-малко 1 лев и най-много 5 лева върху цялата сума за годишен данък. Таксата през ИПЕЙ е 0.40 лева за една транзакция.

По новия начин местните данъци се плащат, без да се носят печатните съобщения, ако те са забравени или изгубени. Не е нужно да се попълват каквито и да са документи или да се звъни в общината и да се търси предварителна информация кой колко дължи. Информацията за целия данък излиза веднага след съобщаване на ЕГН-то или БУЛСТАТА и може да се плаща веднага. Тя е винаги актуална, защото се работи в онлайн режим на плащане. Не може да се допусне и двойно плащане на данъка. ИЗИПЕЙ към момента има 2 407 каси в цяла България. Те са с гъвкаво работно време и удобно за хората, а повечето от тях работят и в почивни, и празнични дни. Онлайн плащането спазва и Закона в последователността на издължаване на данъка - от най-старо към най-ново задължение.

Новата услуга чрез автоматично разплащане на данъците улеснява хората. Тя е в полза най-вече на живеещите извън общината и им пести време, нерви и пари. Повишава и събираемостта от местните приходи. Онлайн плащането към момента е възможно най-евтиният и лек начин за плащане на данъци към българските общини.

Също така Община Сливен е сключила договор с БАНКА „ПИРЕОС” и „Български пощи”, и гражданите могат да плащат своите налози чрез тези институции.

Линкът на ИПЕЙ е: https://www.epay.bg/v3main/front (през него всеки човек ще може да влиза директно от сайта на Сливен и да използва регистрацията си в ИПЕЙ за плащане)

Линкът за ИЗИПЕЙ е този: http://www.easypay.bg/?p=offices_list (тук се отваря списъкът с всички офиси на ИЗИПЕЙ в България с точния адрес и работното време на касите. Списъкът се актуализира непрекъснато)

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев