Община Сливен

Сливенският поп Евгений пак опраска кукерството, било грях

26.02.2017 / 10:01:28

Кукерските игри са езически ритуали и няма как да бъдат одобрени от Българската православна църква. Това е казал за Радио „Фокус“ – Сливен отец Евгений Янакиев от катедрален храм „Свети Димитър“ в Сливенска епархия.

Според него не може човек да е християнин и да участва в ритуали, подобни на кукерските игри. Езическите ритуали са грях и влияят негативно на човешката душа, счита свещеникът.

„Ние имаме един Бог и на него трябва да служим, а тези ритуали – сурвакарството и кукерството християните трябва да избягват“, заяви отец Евгений. Според свещеника напоследък се наблюдава смесване на езическите и православните празници, включително и от медиите. Това обикновено се случвало, когато се говори за това, какви са народните обичаи и ритуали на някой голям църковен празник като Иванов или Йордановден, например.

„За да се избегне опетнение на душата трябва да се избягва участие в подобни ритуали“, коментира отец Евгений. Според него не е желателно и институциите да поощряват езичеството, като помагат за организацията на подобни събития. „Езичеството е белег на една България, която е била преди тази на Цар Борис – Михаил Покръстител, и не мисля че е редно да се опитваме да я върнем“, каза още свещеникът.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев