Община Сливен

Новозагорски ученици представиха в Сливен филм за трафика на хора

24.02.2017 / 19:18:22

Късометражен филм "Трафик на хора" беше представен пред ученици от сливенски гимназии. Проявата беше организирана от местните комисии за борба с провообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Сливен и Нова Загора. Филмът е създаден от възпитаниците на новозагорското средно училище "Христо Ботев" - Антония Георгиева, Георги Момчилов, Мериан Генчева и Деница Дякова.

13-минутното видео дава информация какво представлява трафикът на хора, каква е целта на трафикантите и как действат те. Представя се и историята на момиче от Албания, което е станало жертва на трафик. Учениците обръщат внимание, че подобни са историите и на хиляди други жени, мъже и деца и представят притеснителна статистика за всички попаднали в порочния кръг.

Авторите на филма споделиха пред своите връстници в общинската зала "Май", че идеята за филма е възникнала в час по "Етика и право", когато темата на урока е била свързана с трафика на хора. След него са започнали да обсъждат възможността да започнат информационна кампания, като намерят най-подходяща и интересна форма. Преценили са, че именно филмът е начин, с който могат да привлекат вниманието на хората.

След Нова Загора, Сливен е първият град, където учениците представиха своя филм и отправиха послание към връстниците си от други училища да бъдат по-бдителни, да не се доверяват лесно и да знаят, че никой не е застрахован от трафик на хора. Обиколката има продължава. До момента имат покана в Стара Загора и София.

Режисьорът на филма Антония Георгиева изрази задоволство от доброто домакинство и организация на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Сливен. "Изненадани сме от начина, по който откликна местната комисия в Сливен. Изключително сме щастливи от факта, че се работи много лесно с тях", каза Антония.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев