Община Сливен

Изложба на дървени стрели в село Млекарево

23.02.2017 / 14:00:00

В навечерието на християнския празник Сирни Заговезни в с. Млекарево бе открита, превърнала се в традиция, изложба на характерните за новозагорския край бутурници (стрели). За трета поредна година организаторите от НЧ „Христо Ботев - 1920” и Кметство Млекарево събират майсторите на дървени стрели от региона. Тази година участниците бяха от селата: Пет могили, Питово, Млекарево, Новоселец и Нова Загора, а удоволствието да разгледат и оценят техните произведения имаха г-жа Светла Стоянова - заместник-кмет на Община Нова Загора, Диян Тодоров – кмет на селото и Станимира Кънчева – началник отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата". При обявяването на класирането г-жа Стоянова посочи, че журито се е ръководило от материала на стрелата, автентичността и майсторството на изработка.

На първо място беше класиран Митко Пенев Петров от НЧ „Христо Ботев - 1920”, с. Млекарево, на второ – Иван Русев от гр. Нова Загора, а на трето – Райко Райков от НЧ „Пробуда - 1928”, с. Новоселец и Диньо Коянков от Нова Загора. Всички участници получиха грамоти и поощрителни награди, а отличeните и специални парични премии.

Присъстващите имаха възможността да се насладят не само на майсторките произведения в изложбата, но и на автентична възстановка на народните обичаи „Хвърляне на бутурници” и „Хамкане на халва”. След приятните емоции те заедно изрекоха традиционните думи на прошката: „Прости!“, „Простено!“, тъй като празникът Сирни Заговезни според православния календар се свързва с всеобщото опрощение, възстановяването на човешката взаимност и уважение.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев