Община Сливен

Три търговски обекта в област Сливен са запечатани от териториалната дирекция на НАП

23.02.2017 / 18:13:27

Три търговски обекта на територията на област Сливен и още 36 обекти в област Бургас и Ямбол, са запечатани от териториалната дирекция на НАП Бургас за данъчни нарушения от началото на годината. В цялата страна, също от началото на годината, тази мярка е приложена от Националната агенция за приходите към 180 търговски обекта.

Най-честата причина за запечатването е укриването на оборот (неиздаване на касова бележка) и несъответствие на наличните пари в касата с отчетените на фискалното устройство. В повечето случаи става дума за магазини, ресторанти и барове, допълват от НАП, като средното време, в което помещенията остават затворени е 2 седмици.

Мярката се прилага в случаите на грубо нарушаване на данъчните закони, включително спрямо търговци, които изобщо нямат касов апарат. Обектите остават запечатани до плащането на определените с наказателно постановление санкции. Премахването на стикерите на НАП(вж. снимките) не по установения ред е престъпление, предупреждават от приходната агенция.

„Новата практика дава осезаеми резултати и действа изключително добре в посока на превенцията. Издаването на касова бележка не е по желание на клиента, а задължение на търговците“, коментира началникът на отдел „Оперативни проверки“ в НАП Бургас Димо Георгиев.

От НАП Бургас допълват, че при повторно нарушение – например неиздаване на фискален бон, търговският обект се запечатва за срок от един месец, независимо от това дали е платено наказателното постановление.

Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или по електронната поща infocenter@nra.bg

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев