Община Сливен

Владислав Горанов: Кметът Стефан Радев успява с бързи темпове да погасява задълженията и общината да функционира нормално

22.02.2017 / 16:09:38

"Стефан Радев встъпи в длъжност като кмет на една на практика фалирала община и аз го поздравявам за реализираните непопулярни мерки, които вероятно са му коствали доста негативи в чисто политически план. Благодарение на тях, той успява да управлява общината така, че с много бързи темпове да погасява задълженията и тя да функционира нормално". Това заяви в Сливен бившият финансов министър в правителството на Бойко Борисов - Владислав Горанов след среща с кмета на общината Стефан Радев.

"С кмета Стефан Радев многократно сме обсъждали проблемите на общината и работим върху решаването на проблема с огромния размер просрочени задължения, натрупани от предишни управления. Успяхме да решим с облигационна емисия проблема с неразплатени задължения, свързани с капиталови разходи, но останаха около 18 млн. лева задължения за текущи разходи. Имали сме над десет срещи в Министерството на финансите, свързани с оздравителния план на Сливен. Механизмът действа много добре, но за съжаление действа отскоро", коментира Горанов.

Той смята, че ако този механизъм за финансово оздравяване на общините работеше преди няколко години, вероятно състоянието на общината нямаше да е такова, каквото е в момента. И много по-рано, преди да се натрупат такъв обем задължения, е можело да стартира оздравителна процедура и да се алармира, че финансовото състояние, на която и да е община - в случая Сливен, става изключително сложно.

Владислав Горанов изрази мнение, че действащият механизъм трябва да бъде оптимизиран за общините със свръхзадлъжнялост и общ размер на задълженията, надхвърлящ годишните местни приходи на общината. "С кмета Стефан Радев обсъдихме някои мерки, които ще предложим на служебния финансов министър, а и в последствие може да ги заложим като промяна в механизма на финансово оздравяване на общините в две посоки - отпускането на безлихвения заем да бъде за по-дълъг срок от предвидения в законодателството, който е тригодишен, и даване на възможност за поемане на дългосрочен дълг от страна на общините за финансиране на просрочени текущи задължения, но такъв механизъм да важи само за общини със затруднено финансово положение", каза още Владислав Горанов. Той бе категоричен, че механизмът за финансово оздравяване повече няма да допуска общини да бъдат докарвани до фалит, защото още на много ранен етап, правителството и общинските съвети ще бъдат алармирани и ще могат да се намесват в рамките на предвиденото по Закона за публичните финанси.

Владислав Горанов беше в Сливен по повод провеждането на кръгла маса на тема "Конкуретоспособно и пазарно орентирано земеделие", организирана от Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и фондация "Ханс Зайдел".

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев