Община Сливен

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие съгласува държавния план-прием в 8 и 9 клас

22.02.2017 / 12:18:57

На 22.02.2017 г. се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост /ПКЗ/ към Областния съвет за развитие на област Сливен. То беше председателствано от областния управител Татяна Петкова. Присъства и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Бисерка Михалева. Тя обърна внимание на един тежък за нашия регион проблем – отпадането на децата от образователната система. Само за първия срок на настоящата учебна година са отпаднали 196 ученици от 1 до 12 клас, най-вече в 7-8 клас.

Членовете на ПКЗ разгледаха и приеха държавният план-прием в 8 и 9 клас за учебната 2017/2018 г. в област Сливен. От РУО - Сливен представиха обобщените предложения по профили и професии в профилираните и професионалните гимназии и в средните училища на територията на област Сливен.

Поради промени в нормативната уредба, за учебната 2017/2018 г. по изключение е изготвено предложение за държавен план-прием на два випуска – за учениците, които завършват основно образование в 7 клас и за учениците, които завършват основно образование в 8 клас. За постигане на новия план-прием директорите на професионалните гимназии са го съгласували с работодателите, общините, дирекциите „Бюро по труда“.

Представен бе анализ на изпълнението на план-приема за учебната 2016/2017 г., информация за броя и баланса на учениците, завършващи 7 и 8 клас през учебната 2016/2017 г.

Направена беше обосновка на държавния план-прием за новата учебна година, съобразен с предложенията на директорите на училищата от област Сливен. Държавен план-прием в област Сливен осъществяват 8 професионални гимназии, 3 профилирани гимназии, 10 средни училища, 1 спортно и 2 училища по изкуствата. Планират се 72 паралелки при 1844 ученици в 8 клас и 37 паралелки за 934 ученици в 9 клас. Разкрива се прием по 4 нова професии по заявка на работодателите и на училищата – 1 за община Нова Загора, 1 за община Твърдица и 2 за Сливен.

Областният управител каза в заключение, че предложението обхваща всички професионални направления, необходими на местния бизнес. „Продължава и дуалното обучение, което има голямо бъдеще в региона. Много деца са от уязвими семейства и такова обучение е стимул да овладеят професия, още повече че в 10 клас получават стипендии, а в 11 и 12 клас – 90% от работната заплата. Необходимо е обаче повече работодатели да проявяват активност в това отношение“, каза още Петкова.

На днешното заседание директорът на РСЗ-Бургас Пенка Кирилова запозна членовете на ПКЗ с Националния план за действие по заетостта за 2017 г. и представи информация за актуалните програми и проекти за заетост и обучение.

Новият национален план по заетостта си поставя за цел намаляване продължителността на безработицата и намаляване на младежката безработица. Новите насърчителни мерки са в посока повече мобилност, подкрепа на заетост за хора с трайни увреждания, проучване потребността на бизнеса от работна сила чрез комисиите по заетост. За годината в национален мащаб са предвидени общо средства за заетост, обучение, други мерки в размер на 73 млн.лв.

Три нови схеми по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще стартират скоро. Едната от схемите е „Обучение на възрастни, преминали курсове за ограмотяване“. Схемата „Ваучери за заети лица“ е насочена към лица на трудов договор, извън държавната администрация. Новост в схемата е, че е предвидено минимално съфинансиране от страна на заетите лица, които ще се включат в програмата. Схемата „Готови за работа“ е насочена към неактивни младежи до 29 г., за които ще бъдат организирани ателиета и трудови борси.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев