Община Сливен

Излезе от печат новата книга на Иванка Денева „Енигмата на времето” – сборник с десет пиеси

22.02.2017 / 09:32:47

“Енигмата на времето” е озаглавила новата си книга си с драматургични произведения Иванка Денева.

Писателката е известна със своя траен интерес към театъра – изпод нейното перо са излезли отзиви, портрети, обзорни статии за изкуството на Мелпомена. Публикуваният от издателство „Български писател” сборник включва десет пиеси, в които Денева търси орговори на сложните социални и личностни проблеми на нашето време („Паметта на времето”), навлиза в дълбоки психологически пластове, които разголват сивите нюанси на оскъднелия ни откъм доброта и състрадание делник („Покруса”), сблъсква ни с мрачната ирония, отразяваща стълкновенията между откровено меркантилния свят и интелектуалната личност („Пансион на края на света”), с нравствените компромиси на избора в името на химерични представи за успех и съвременни взаимоотношения („Покаяние”).

„Енигмата на времето” налага Иванка Денева като един от изявените представители на съвременната българска драматургия.

ИВАНКА ДЕНЕВА е писателка, критичка и журналистка. Завършила българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. За защитен дисертационен труд й е присъдена научната степен „доктор”.

Член на Съюза на българските писатели в София и на Съюза на учените - София.

Творческите й интереси са в сферата на романа и разказа, на литературната и театралната критика. Автор на романа „Жарава”, изд. „Захарий Стоянов”, С., 1999 г., определен от критиката за „събитие в съвременната литература” (в-к „Български писател”, бр. 22 от 7 юни 2000 г. и бр. 37 от 20 декември 2000 г.). Публикува поетичната антология „Светлик на душата” (изд. „Христо Ботев”, С., 2000 г.) и изследването за „театъра на прехода” „Искри от храма на Мелпомена” (изд. „Христо Ботев”, С., 2001 г.). През 2003 г. излезе от печат белетристичната й книга „Този корав залък – Животът”(повест, новели и разкази, СБП, София), а в 2006 г., в е-издателство „Литернет” - първата електронна книга „Живот на възел”. Романът й „Кръстопъти и ветрове”(изд. „Български писател”, 2008 г.) е първа част от романовата дилогия „Времена насрещни” - за национално-освободителните борби на българите. Автор е на пиесата в пет действия „Портрет с въглен и светлина”(Theatrebg.hit.bg, 2006), на пътеписи и над деветдесет статии в централния и регионалния печат по научни, обществени и културно-естетически проблеми и научно изследване за процесите на литературното развитие.

Участвала с доклади в национални научни конференции, в Балканските срещи на писателите в гр. Мелник и Кърджали и с изказване на Световната писателска среща в София-2013 г. Нейни произведения и критика за тях са помествани в специализираните национални литературни издания: алманах „Света гора”, сп. „Литературни Балкани”, “Везни”, „Пламък”, ”Знаци”, „Антимовски хан”, „Български страници”; във вестниците „Поглед”, „Словото днес”, „Литературен вестник”, „Български писател”, в порталите “Литернет”, „Кnigi-news” и „Литературен свят”, в антологии и алманаси на СБП, по „КТВ и телекабел” , „Канал 6”и др.

Писателката Иванка Денева е номинирана за националните литературни награди „Добри Чинтулов” и „Йордан Йовков”. Включена в националната енциклопедия „Бележити българи на съвременна България”, в националното издание за личностите, прославящи България по света „1000 причини да се гордеем, че сме българи”, в справочниците с биографиите на бележитите сливенци „Доколкото знаем за тях” и „100 причини да се гордея, че съм от Сливен”, както и в театралната енциклопедия на „Theatrebg.hit.bg”.

Творческата й биография и поеми са поместени в Световната испаноезична антология “Poesia: Poetas para el siglo XXI. Antologia de la poesia universal contemporanea. Poemas y biografia de los poetas”(Мадрид, 2011). Със стихотворението й “Вечност”(„Eternity”) започва международната поетична антология “Докосване до бъдещето”(“Touch of Тomorrow”, издание на Международната поетическа библиотека и Международното общество на поетите, 2004 г., Оуинг Милс, САЩ.) Приета за член на Международното движение „Поети на света” (Чили). В чужбина произведения на Ив. Денева са представени в антологии, издания и сайтове за литература и култура в Англия, Канада, Чехия, Испания, Непал, САЩ, Турция, Австралия, Сърбия, Чили и др. Книгите й са притежание на библиотеките в Ню Йорк и Вашингтон, Москва, Прага, Страсбург. Нейни творби и рецензии за тях са превеждани на английски, руски, испански, турски и сръбски езици. Избрана сред бележитите личности на Сливен за „културен посланик” на града в Международния конкурс „Европейско дърво-2014 г.” Д-р Иванка Денева е дългогодишен кореспондент на вестника на СБП и на националното издание „Литернет” (“Културни новини”).

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев