Община Сливен

Георги Георгиев: ВМРО – Сливен продължава с родолюбиви и благотворителни инициативи

22.02.2017 / 09:21:57

Из интервю на лидера на воеводите пред „Канал 6”

Сред благотворителните инициативи на ВМРО ще отбележа подпомагането на възрастни и самотни хора от селата Стара река, Средорек, Божевци и Изгрев, които получиха подкрепа в мразовитите зимни дни. Верни на принципа, че човечността и благотворителността не са само коледни акции, от организацията на воеводите осигурихме на местни жители лекарства и други необходими за живота и здравето им стоки. Хората там се чувстват забравени от всички, коментира председателят на областната организация на ВМРО Георги Георгиев. В благородната дейност се включи секретарят на организацията в село Стара река Марияна Салиева. Ролетни щори, които да защитят дома на семейство Стефанови от котелското село Кипилово, бяха поставени с лични средства на народния представител от Патриотичния фронт в 43 НС и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова. В няколко приемни, които организира д-р Петрова тук, тя се ангажира с не един социален проблем, като специално внимание бе отделено на трудностите в бита на хората с увреждания.

Женската организация на ВМРО в Сливен дари чисто нови зимни дрехи на всички деца от социален дом в Сливен. В края на миналата година направихме подаръци и в детски ясли в общинските центрове на област Сливен и селата с повече деца. В навечерието на Коледа бе проведена благотворителната ни кампания „Топла дреха за всеки”, с която бяха подпомогнати нуждаещи се хора от региона. Дарихме шапки, щалчета и играчки на деца от детските ясли в целия регион. За броени дни със Силвия Ненова от женската организация в Сливен, обиколихме десетки ясли в целия регион.

Над 30 деца, битуващи в социалния интернат в село Драгоданово, бяха подкрепени от местната организация на ВМРО в селото и спомоществователи от местния бизнес. В навечерието на коледните и новогодишните празници, децата получиха топки за игра, бяха маркирани и игрищата по футбол, баскетбол и волейбол. Водят се преговори желаещите деца от интерната да започнат тренировки по бокс в клуб „Добри Загоров“ в Сливен, както и да се осигурят спортни екипи за тях.

Кольо Кадирев, общински съветник и лидер на воеводите в Шивачево, направи дарение от името на организацията за изграждане на православна църква в твърдишкото село Боров дол, която ще носи името „Свети Равноапостоли Константин и Елена“. Дарението получи лично кметът на селото Георги Атанасов, който изрази благодарността си към нашата организация. Областната организация на ВМРО направи дарение за ремонт на храма „Свети Великомъченик Георги“ в село Любенова махала. Това е поредното място, в което подпомагаме богоугодна и миролюбива инициатива в полза на местните хора. Освен това, организирахме изчистване на дворове на православни църкви по селата, а където е необходимо, като например в село Стоил войвода, се направи плочник. Ремонти на сградите на двата храма в Котел - „Св.св. Петър и Павел” и „Св. Троица”, биха се осъществили, ако се одобрят проектите, подадени в срок от настоятелствата на храмовете. Кънчо Дънеков, председател на общинската организация на ВМРО в Котел, ни благодари за идеята и помощта за подготовка на проектите. Тези инициативи стават възможни предимно с моралната помощ и дарения на съмишленици.

От ВМРО – Сливен подехме и друга инициатива - изграждане на детски площадки в села, където такива няма. За 15 септември - първият учебен ден, от областната организация на ВМРО - Сливен направихме дарения на училища в четирите общини от областта - Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Над 2500 са първолаците в областта. С внимание и грижа за тях и всички останали ученици подарихме "Патриотичен буквар" - книжки с родолюбиво съдържание. За всяка класна стая осигурихме българския трибагреник.

Единственото по рода си пътуващо читалище "Бащино огнище” гостува в Сливен отново благодарение на наша инициатива.. То е създадено от група родолюбиви българи, сред които Анастас Величков, които избират атрактивна и привлекателна форма за популяризиране на културното и историческото ни наследство.

През юни миналата година подпомогнахме провеждането на първия по рода си фестивал „Пътят на килима” в Котел.

Организирахме шахматен турнир за деца, а победителят посети евроинституциите в Брюксел по покана на евродепутата Ангел Джамбазки.

Вече имахме възможност да оповестим, че заедно със съмишленици искаме да възстановим паралелката по бокс в Спортното училище в Сливен. В момента ръководството на клуб по бокс „Добри Загоров” с председател Живко Иванов работи за възстановяване на паралелката, закрита преди десетина години. Минимумът е от 12 ученици, но желаещите са много повече, обучението започва от 6-ти клас. Много родители вече изявиха желание децата им да бъдат записани в бъдещата паралелка. Надяваме се от учебната 2017/2018 година това да бъде факт.

С подкрепата на ВМРО - Сливен, през ноември м.г. градът ни беше домакин на Регионален шампионат по спортна акробатика. Състезанието събра над 80 състезатели от СК "Стефан Данчев" – Сливен и клубове от Айтос и Бургас.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев