Община Сливен

Андрей Ковачев опровергава лъжите за СЕТА на Корнелия Нинова с конкретни факти и аргументи

19.02.2017 / 09:18:48

Българският евродепутат от ЕНП/ ГЕРБ Андрей Ковачев отговори на обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова относно търговското споразумение с Канада СЕТА. В своята фейсбук страница Ковачев обвини Нинова в 3 лъжи, изречени от социалистката по повод споразумението.

Публикуваме реакцията на г-н Ковачев без редакторска намеса:

След като не отговори на моята покана и се скри от дебат, отново по най-популисткия начин г-жа Нинова лъже и си позволява да нарича избрани от българските граждани членове на Европейския парламент „национални предатели“. Всеки може сам да прецени за себе си коя партия е донесла страдания на поколения българи и е предлагала сливането на България със СССР, довела Отечеството до три фалита, предала българите в Македония и унищожила икономическия, политическия и военен елит на България.

Но сега ще коментирам твърденията относно споразумението с Канада:

1. Абсолютна и нагла лъжа е, че СЕТА „отваря широко и без никакви пречки вноса на ГМО в България“.

Получих писмени уверения от еврокомисаря по търговските въпроси в отговор на мой въпрос, които всеки може да види на страницата на ЕП. СЕТА не включва нито една разпоредба, която да изменя, занижава или отменя стандарт на ЕС. По ясен и недвусмислен начин това е записано и в съвместен документ, подписан от ЕС и Канада, който е правно обвързващ за двете страни и е публично достъпен. Съвсем скоро споразумението ще започне да се прилага частично и ще стане ясно за всеки, че всички тези безобразни спекулации със страховете на гражданите са били нищо повече от плоски лъжи.

2. Лъжа: СЕТА позволява „голям внос на канадско месо, което е тежък удар по българските животновъди“. Факт: За най-чувствителните селскостопански стоки се предвиждат тарифни квоти, а някои като пилешко и пуешко месо дори няма да се либерализират.

Квотите за внос в ЕС са 0,6 % от потреблението в ЕС при говеждото месо и 0,4 % от потреблението в ЕС за свинско месо. Тези квоти важат за целия Европейски съюз, а не само за България.

3. Лъжа: СЕТА създава „трибунал, в който корпорации могат да съдят България“. Факт: Международен арбитраж съществува много преди споразумението с Канада и независимо от него. СЕТА съдържа разпоредби за защита на инвестициите, които НЕ ВЛИЗАТ в сила след днешния положителен вот на Европейския парламент.

Това ще стане едва след положителен вот от всички национални парламент.

Именно Европейският парламент, вслушвайки се в притесненията на гражданите, настояваше старият механизъм за разрешаване на спорове между инвеститор и държава да стане от частен на публичен и инвеститорът да няма възможност да влияе върху избора на арбитри, които да се избират от двете страни. Всички тези искания бяха приети от канадската страна на 100% и са част от споразумението, защото ние като ЕС с нашите 510 млн. граждани сме по-силната страна в преговорите, а Канада с 35 млн. е по-слабата.

Отново призовавам г-жа Нинова на отговорен дебат по темата. "Информо бг"

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев