Община Сливен

Фирма "Начеви 90" ще произведе първия в света интелигентен диван

17.02.2017 / 16:00:08

Първият в света интелигентен диван ще бъде произведен в Сливен. Разработката на високотехнологичната мебел е на фирма „Начеви 90“ и се реализира по проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. „Умният“ диван ще позволи от него да се управляват всички електронни устройства в дома – към него могат да бъдат включени всички системи с дистанционен контрол – от отопление, осветление и охранителна система, до поливни системи и отваряне на гаражни и входни врати, съобщи собственикът на фирмата Тодор Начев.

Самият диван, освен мултимедийна система за пълен контрол върху дома, разполага и с много екстри.

В него са вградени surround система, а също и системи за отопление и охлаждане, както и специален релакс механизъм. Базовият модел ще струва между 2000 и 4000 лева, като по желание на клиента може да бъдат променяни дизайна и функциите. Диванът е разработен на модулен принцип и може да се надгражда.

Продуктът е разработен с помощта на експерти от Техническия университет, които са „оживили“ дивана чрез софтуер. Прототипът вече е готов, а първите екземпляри ще бъдат пуснати на пазара до края на годината.

Общият бюджет на проекта за производство на интелигентната мебел е 1 663 510 лв, като безвъзмездната помощ е 998 106 лв, а останалите средства се осигуряват от фирма „Начеви 90“.

Освен за разработка на иновацията, средствата са предназначени и за закупуване на оборудване – машини и съоръжения за производство. Освен това, фирма „Начеви 90“ е една от малкото в страната, която въвежда сертификата за еко – производство ЕMAS. "Фокус"

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев