Община Сливен

Диабетиците у нас в стрес заради кризата с инсулина

17.02.2017 / 09:04:45

Пореден сигнал за липса на жизненоважния за диабетиците инсулин. Този път с проблема се сблъскало 10-годишно дете с диабет от Карнобат, чиито родители разполагат само с една единствена ампула от въпросния белтък, съобщиха за Дарик от пациентски организации „Заедно с теб”.

Лекарството дори не е намерено в аптеката, а е предоставено от други пациенти със заболяването, информира Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб”. "Ампулата на детето дори е на свършване, а аз обещах да търся в София", сподели тя.

В предаването „Ники Кънчев шоу” алпинистът Боян Петров, който също се бори с диабета, информира, че над 80 000 диабетици у нас в момента са на прага да колабират заради липсата на инсулин, породена от паралелния износ на лекарства от България. Той е довел до липсата на над 200 медикаменти на родния пазар, информира алпинистът Боян Петров.

"Ситуацията е драматична за нас. Това е лекарство, без което аз за един месец мога да умра. Фирмите търговци успяват да изнесат големи количества инсулин, печелейки много пари, но всъщност се оказва, че е абсолютно легално и няма забрана за този износ", коментира алпинистът.

Боян Петров сподели, че вече шест месеца обикаля аптеките в търсене на един от инсулините, който ползва, но без резултат.

Преди ден от здравното министерство информираха, че съвместно със здравната каса, НАП и Агенция „Митници” започват масирани проверки на паралелния износ на медикаменти, предназначени за страната ни. "Дарик"

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев