Община Сливен

Всеки втори сливналия декларира доходите си електронно. Данъчните декларации могат да се коригират еднократно

15.02.2017 / 12:22:09

Всяка втора подадена в офиса на Националната агенция за приходите в Сливен годишна подоходна декларация постъпва по електронен път. Все повече сливналии предпочитат модерния начин на дистанционното, електронно деклариране, като по този начин пестят време и средства. Това показват данните на приходното ведомство от началото на кампанията за деклариране на доходите от 2016 г. и заплащане на дължимите данъци от физическите лица. От началото на годината в офиса на НАП Сливен са подадени 642 декларации за доходите. От тях с електронен подпис – 144, а с персонален идентификационен код (ПИК) – 171. Близо 200 са и издадените от началото на годината ПИК-а.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.

От тази година гражданите и фирмите имат още една възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация. Коригиращата декларация се подава до 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година. Запазва се и досега съществуващата възможност за корекции до изтичане на срока за подаване на декларациите, за доходите – 30-и април и на декларациите за корпоративен данък – 31-и март, както и възможността да се извършват корекции на данъчния финансов резултат и дължимия данък от фирмите след уведомяване на орган по приходите.

От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден).

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев