Община Сливен

Кметът Николай Грозев поздрави на чаша вино людете от ПК "Загоре" послучай Трифоновден

14.02.2017 / 15:55:00

На 14 февруари Пенсионерският клуб в жк „Загоре” събра много почитатели на виното, народните ритми и веселието от град Нова Загора и село Кортен. Честването на тачения и обичан празник Трифон Зарезан бе уважено от кмета на община Нова Загора Николай Грозев и заместник-кметовете Светла Стоянова и Ивайло Енев, дошли да поздравят хората от златната възраст и да им пожелаят здраве, берекет и плодородна година.

Председателят на Общински съвет на „Съюз на пенсонерите - 2004” Христо Димитров гостоприемно приветства всички гости и ги поздрави с кратко слово по случай Трифон Зарезан и деня на влюбените – Свети Валентин. По традиция на празника се изпълнява обред - зарязването на лозята и честта да извърши обичая имаше кметът Николай Грозев. На импровизирана откъсната лоза градоначалникът направи зарязване, за да бъде здрава и плодородна годината, след което порязаната лоза се поля с вино и ракия и се изрекоха обредни думи за берекет.

„Гордеем се с произведените в нашия край вина, които са достойни за всяко национално и международно виноизложение. Пазете майсторлъка на местните винари и го предавайте на бъдещите поколения.” - каза кметът Грозев. Той пожела на присъстващите здраве, щастие и да вярват, че с много труд могат да се случват хубави неща и да се живее един по-добър живот.

След студените зимни дни Трифон Зарезан е първият от народните обичаи, който събира хората от третата възраст. Празникът продължи с много усмивки, добро настроение и музикална програма посветена на виното и любовта.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев