Община Сливен

Десислава Танева участва в ритуал по зарязване в село Мечкарево.В почти всички села празнуваха

14.02.2017 / 15:14:44

Областният координатор на ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева участва в ритуал по зарязване на лозя в село Мечкарево. Традиционното зарязване се извърши от Десислава Танева и кмета на селото Георги Стоянов. Те зарязаха лозята в частен двор в населеното място. В ритуала взеха участие заместник-кметът Стоян Марков, Димитър Митев- председател на Общински съвет-Сливен, кметът на село Мечкарево- Георги Стоянов, Мария Белова и Милен Петков- представители на ГЕРБ-Сливен, както и много гости и жители на населеното място. Всяка година на Трифон Зарезан в Мечкарево се спазва традицията по зарязването на лозите. Преди ритуала в новопостроената църква „Св. Ап. Петър и Павел” бе отслужен молебен за здраве и добруване.

В почти всички населени места в община Сливен беше отбелязан празникът Трифон Зарезан. Представители на общинското ръководство присъстваха на ритуално зарязване на лозята в селата Глушник и Мечкарево.

С приветствие на кмета на Глушник Димитър Петков започна ритуалът в селото. Той поздрави присъстващите и заяви, че лозарството е тясно свързано с всяка къща и семейство в Глушник. "Децата се учат от малки да порязват и отглеждат лозя. Още по времето на траките в село Глушник се е развивало лозарството. Дано Св. Трифон бъде благосклонен към нас, да няма болести, да има повече грозде и буретата да са пълни с вино. Нека хората да са щастливи и все така задружни", каза Петков. Заместник-кметът Стефан Кондузов също поздрави присъстващите. "Приятно ми е да бъда сред Вас и да Ви поздравя с празника Трифон Зарезан - празник, който е свързан с българските традиции и история. Нека си пожелаем да бъдем живи и здрави, а на лозарите и винарите, които заслужават нашето уважение, пожелавам успешна и плодородна година", каза той. По-късно отец Йордан отслужи водосвет и освещаване на лозята по случай Трифон Зарезан.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев