Община Сливен

39 години музейно дело в Сливен отбелязва днес Регионалният Исторически музей

14.02.2017 / 13:05:54

139 години музейно дело в Сливен се отбелязват днес, съобщиха от Регионалния исторически музей. На 14 февруари 1878 година се полага началото на музейното дело в Сливен. Основите му се поставят още в периода на българското Възраждане, когато родолюбиви и патриотично настроени сливенци, събират паметници от времето на Средновековната българска държава. Музейното дело се оформя непосредствено след Освобождението на града от турско робство, когато на 14 февруари 1878 г. е основан Комитет на Московското етнографско общество в Сливен.

Задачата на Комитета е да издирва и изучава останките от стари гробища, църкви, манастири и пещерите в околностите на града. Десет години по-късно – на 27 януари 1888 година, е учредено Научно дружество с основна цел „Изучаването на Сливенски окръг във всяко едно отношение“. Дружеството има свой устав и „Инструкция за събирането на археологически, исторически и географски материали“.

Следващата поредна стъпка в музейното дело е направена през 1923 година, когато се основава Археологическо дружество. Целта на дружеството, както е записано в неговия устав е „да издирва, съхранява и изучава паметниците на миналото в Сливенска околия и да буди интерес към тях у народа“. Всички събрани старини от дружеството постъпват и се пазят в музея на Сливенското читалище „Зора“.

Читалищният музей е основан през 1913 година, от когато е най-ранният документ за съществуването му. Възниква върху основата на дарените през 1905 година от наследниците на сливенския художник-възрожденец Димитър Добрoвич 12 негови художествени картини и на последвалите го нови дарения на художествени и музейни ценности направени в полза на читалището. През 1951 година читалищният музей е одържавен и постепенно се формира като местна научна и културно-просветна институция, първоначално към Градски народен съвет, а от 1959 година – към Окръжния народен съвет – Сливен. Днес, Историческият музей е авторитетен научен институт за проучване и популяризиране на богатото историческо минало и културно-историческо наследство на града. "Фокус"

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев