Община Сливен

Шокиращи данни! 83 на сто от руснаците са... роднини

11.02.2017 / 10:28:06

Мащабно генетическо изследване показа, че 83% от руснаците имат поне един общ роднина, информира в. „Известия“. Любопитната констатация е на сътрудниците на медико-генетическия център Genotek, които са анализирали ДНК-данните на 1848 души на възраст между 20 и 45 години.

Изследването се провело в продължение на половин година, като на тестове били подложени жителите на различни градове – Москва, Санкт Петербург, Сочи, Краснодар, Ростова-на-Дон, Владивосток, Новосибирск, Симферопол, както и Киев. В резултат на анализите се оказало, че 1299 от участниците в изследването са в роднински връзки от пето до девето поколение, 549 – от четвърто, 39 – от трето и 27-от второ.

„Ние стигнахме до извода, че в 8 от 10 случая е налице генетическа връзка между жителите на Русия. Лично аз намерих двама свои роднини, за които не знаех преди, и сега установявам връзка с тях“, разказа генералният директор на Genotek Валерий Илинский. Той посочи, че всеки желаещ да намери свои роднини, може да изпрати в лабораторията свой биологичен материал /слюнка/. След като той бъде изследван, се сравнява с базата данни на хората, преминали през ДНК-текст. Освен в Москва, Genotek има още офиси в САЩ, Казахстан и Кипър. По думите на Илинский шансовете на руснаците да намерят близък в същия град, в който живеят, или на другия край на страната, са почти равни. Към центъра най-често се обръщат хора, които нищо не знаят за семейството си. „За Русия тази ситуация е обусловена исторически: в следвоенните години много деца са израснали в детски домове, архивите са били унищожени и шансът да намерят своите роднини е бил почти нулев“, обясниха от Genotek.

Коментирайки резултатите от генетическото изследване, завеждащият на централното отделение на центъра „Брак и семейство“ Виктор Никишин потвърди, че много руснаци наистина имат общи гени. Като пример той посочи факта, че голямо количество граждани на страната имат положителен резус-фактор, който е наследен от татаро-монголците. "ПИК"

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев