Община Сливен

"ВиК" - Сливен ще може да довърши пречиствателната станция за питейни води

09.02.2017 / 19:50:17

В Сливен се очакват много инвестиции по Оперативна програма „Околна среда“ и с проект ВиК дружеството ще може да довърши пречиствателната станция за питейни води. Това заяви председателя на Българска асоциация по водите инж. Иван Иванов.

По думите му довършването на пречиствателната станция е най- спешно и най- важно за ВиК – дружеството, както и за всички жители на града. Сливен е един от малкото големи градове в страната, където няма пречиствателна станция за питейни води. „До 3-4 години трябва да се подмени голяма част от водопроводната и канализационна мрежа и да се подобри качеството на питейната вода”, коментира още инж. Иванов.

Това стана ясно на третата поредна годишна среща на Българската асоциация по водите, и представителите на членуващите в нея ВиК оператори, чийто домакин е Сливен. ВиК Сливен ще кандидатства и с проекти за подмяна на водопроводи и изграждане на канализация. В момента се подготвя се апликационната форма. До месец ще има оценка колко средства са необходими за реализация на тези проекти, както и какъв е най – ефективният начин за отстраняване на съществуващите ВиК – проблеми на града.

На срещата бяха представени нови технологии за управление на ВиК – мрежите. Сред тях оборудване за откриване на течове чрез сателит, и системи, позволяващи със специални очила да се вижда състоянието на водопроводите под земята. "Дарик"

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев