Община Сливен

Увеличени са актовете за нарушения, издадени от мобилните екипи на ЮИДП през 2016 година

08.02.2017 / 16:30:12

Увеличени са актовете за нарушения издадени от мобилните екипи на ЮИДП през 2016 година, спрямо предходната година. Това сочи отчет за дейността на горските инспектори към предприятието.

В рамките на 2016 година са проверени над 1800 обекта за добив на дървесина и близо 5000 превозни средства. Съставени са 350 акта за незаконна дървесина и седем акта по Закона за лова.

В ЮИДП- Сливен действат 13 мобилни контролни екипа с персонал от 30 души. Те са равномерно разпределени в областите Сливен, Ямбол, Хасково, Бургас и Стара Загора. Екипите контролират както дейностите по добива, транспортирането и преработването на дървесина, така и законосъобразността на действията на служителите на ЮИДП. Във функциите на горските инспектори влизат още защита на горите от пожари и действия при сигнали, подадени на национален телефон за спешни повиквания 112.

Всеки екип е снабден с автомобил със специален режим на движение, оборудван с радиостанции. Горските имат директна връзка с другите екипи и ръководството на предприятието. Служителите са снабдени с униформено облекло, оръжие, мобилни средства за комуникации, стоп палки, сигнални жилетки, таблети с карти на горските територии и възможности за онлайн проверка на издадените документи за сеч и транспортиране на дървесина.

В резултат на тяхната дейност през 2016 година са задържани 54 м3 обла строителна дървесина, 1100 пр.м3 дърва за огрев, 37 моторни превозни средства 10 коня, 35 каруци, 14 бензиномоторни триона и 22 броя инструменти за добив на дървесина.

Мобилните екипи са заловили и съставили актове на нарушители по Закона за лова, извършвали отстрел на животни. Санкционирани са и бракониери за поставяне на капани и примки в ловните стопанства на територията на предприятието. Задържани са 4 броя ловно оръжие, 29 броя боеприпаси, 2 броя едър и 1 брой дребен дивеч, както и 30 кг. дивечово месо.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев