Община Сливен

Приятелски поздрав за Сливен от ямболския фестивал "Кукерландия"

07.02.2017 / 15:32:36

От вчера три огромни кукерски маски оцветяват площада пред общината и предизвикват удивление у малки и големи. Експозицията от гигантски маски е приятелски поздрав от Ямболския маскараден фестивал „Кукерландия” към жителите и гостите на Сливен. Съоръженията са само представителна част от общо 18-те артистични инсталации, оформящи „Алеята на маските” – една от основните атракции на международния маскараден фестивал „Кукерландия”.

Триметровите страшилища са неизменен и най-обичан символ на фестивала в Ямбол от 2011 година насам. Рогати, космати, зъбати и ушати, те представят в стилизиран вид различни видове маски. Колкото страховити, още повече чаровни – гигантските маски са любимо място за снимки и приповдигнато настроение по време на фестивала.

От 22 до 26 февруари 2017 година Ямбол отново ще бъде сцена на най-пъстрото и оглушително кукерско сборище – XVIII международен маскараден фестивал „Кукерландия”. Фестивалът се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни заговезни и обичаите по прогонването на злите сили, посрещането на пролетта, събуждането на земята, наричанията за здраве, берекет и плодовитост. По мащаб ямболският фестивал е сред най-големите и пищни събития в страната. Кулминацията му е двудневното състезателно дефиле, в което участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани, буквално от всички краища на България. Колоритът на празника се допълва с участието на много чуждестранни групи. Територия на фестивала е градският парк, превърнат в Кукерград. Петдневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета. "Сл. нюз"

Снимки: Данаил Христов

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев