Община Сливен

Възродена традиция: Проведе се първа Винария в Твърдица

06.02.2017 / 12:43:17

Ръководството на читалището с подкрепата на Община Твърдица възроди традицията за честване деня на лозаря. На 01.02. беше извършен ритуал за зарязване на лозе, а на 04.02. се проведе първата винария. В малката зала на читалището кметът на Община Твърдица откри празника и пожела успех на участниците. За дегустация бяха получени 40 проби за бяло, червено, розе и старо вино. Комисия с председател Калоян Попов-сомелиер и членове Живко Станев и Петър Боев обяви най-добрите твърдишки вина:

Бяло вино: І място - Христо Ст. Христов; ІІ място Георги Топчев; ІІІ място Иван Й. Иванов

Розе: І място –Стоян Василев Стоянов; ІІ място - Христо Ст. Христов; ІІІ място – Имрих Динев

Червено вино: І място - Стоян Василев Стоянов; ІІ място - Иван Жабов; ІІІ място - Атанас Христанов

Старо вино: І място - Георги Топчев; ІІ място - Иванка Николова; ІІІ място - Петър Захариев

Докато комисията работеше, участниците в празника имаха възможност да опитат вината, предоставени за почерпка извън конкурса и вкусните мезета.

Винар на публиката стана Мариян Азманов, а в конкурса за деликатеси присъстващите класираха: І място- Стела Стоянова (най- вкусна питка); ІІ- Калоян Кременски – (твърдишки бут) и ІІІ – Радка Христова (мезета за вино).

Най-високото престижно отличие- цар на виното комисията присъди на Стоян Василев Стоянов. Той получи златната корона и почетната лента, която ще съхранява до следващата винария.

Организаторите благодарят за проявения интерес, за подкрепата и участието на твърдичани. Поставено е едно добро начало, с надежда в следващите години празникът ще се развива и обогатява.

Пресцентър на община Твърдица

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев