Община Сливен

АБВ и "Движение 21" на Татяна Дончева се коалираха и вдигнаха мерника на БСП

03.02.2017 / 11:03:42

Новият лидер на АБВ Константин Проданов и лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева подписаха коалиционно споразумение за съвместно участие на предстоящите парламентарни избори.

"Целта ни беше да създадем една реална алтернатива, с работещи послания. От самото начало не искахме да залагаме идеи мини, които можем да настъпим и да ни взривят", каза в речта си пред присъстващите Проданов.

"Нито една от формациите не прави отстъпление от основните неща, които мисли за важни. Това, че сме единни, ще ни доведе до сериозни и успешни резултати", допълни той.

"Ние ще трябва да направим своето, за да дадем голяма сцена на двете формации и да изведем тези 35-40 годишни млади хора до това да бъдат обществено приети безрезервно", заяви от своя страна Дончева.

"Отговорността е към активистите и симпатизантите на двете партии. Най-силното ни оръжие е посоката ляво-център и предложенията ни, които да се борят с популизма. Образованието и културата трябва да са основен национален приоритет, заедно с радикална съдебна реформа, свързана с промени в Конституцията. Това е пряко съврзано с условията за бизнес и предприемачество у нас – жизненоважни неща за всеки българин", категорична е Дончева.

"Заедност е второто ни най-силно оръжие – тоест, бихме могли да привлечем хора, които се съмняват дали ще ни стигнат силите отделно. Надявам се, докато довършим листите, това да попие в съзнанието на всички активисти по места. Вижте примера на Патриотите – техните преговори не са били по-леки, но видяха, че в това има перспектива и продължиха да решават проблемите си", похвалите опонентите си Дончева.

"Мисля, че този път с Коста Проданов представляваме коалиция на сериозни хора, които политиката е научила, че нерешни проблеми няма, ако има хора с добра воля и разбира се, интелектуален потенциал", допълни лидерът на „Движение 21”.

"В интелектуалните възможности за законодателна дейност, политически послания, разработка на програми, преимуществата пред БСП са наши. Може да съм имала всякакви различия с Георги Първанов и Румен Петков, но никога не съм се съмнявала в техния политически потенциал. Смятам, че това натежа при преговорите. Смятаме, че младите ни попълния са още по-амбицирани да се докажат като по-добри от БСП", каза още Дончева.

"В началото на прехода за БСП гласуваха милиони хора и сега те не са изчезнали. Имали са ухо за социални послания. Надявам се сега да променим представата за ляво, да излъскаме тази марка. Много е важно да се търсят мислещи хора със собствени послания, а да не се оставя този терен на популисти", коментира в същия тон лидерът на АБВ.

"Санкциите срещу Русия са неработещ инструмент, от който страдат само обикновените хора. Дори те да паднат, е много трудно да се възстановят отношенията. Затова ние искаме като член на ЕС, България да поеме активна роля за свалянето на санциите", отговори на журналистически въпрос Проданов.

"Аз съм политик, който може да разговаря с всеки, да пие кафе, да обядва. Но това не значи, че автоматично приемам нечии възгледи и обратно. В десницата имам фен клубове, но това не ми носи гласове. Затова потърсих партньори в лицето на хора, с които можем да стигнем до общи решения. Радан Кънев не съм го виждала от лятото и нямам намерение да го питам какво мисли за коалицията", отговори Дончева на въпрос на ПИК TV, дали ще продължи да сътрудничи с Радан Кънев, след преди време се появи на събрание на партията му ДСБ.

"За съдебната реформа сме се разбрали, че ние ще имаме водеща роля, но няма да налагаме решенията си. Може да има различни варианти в пакета, по които да се работи много сериозно. Не се съмнявайте обаче, че коалицията ни ще бъде за радикални реформи в съдебната система. Христо Иванов никога не е имал радикални идеи, десницата не може да бъде монополист в това отношение", категорична беше Дончева след ново питане на ПИК TV, какви са плановете й за съдебна реформа.

"И ние, и БСП сме в лявото пространство. Нормално е да си говорим на идейна основа, но имаме доста различия", коментира от своя лидерът на АБВ Константин Проданов отношенията си с левицата.

"Ние искаме да дадем лявоцентристка алтернатива. Няма да бъдем патерица на БСП под каквато и да е форма. В БСП решенията ги диктува олигархията, за разлика от нашите две партии", безмислостна беше в критиката си към Столетницата Татяна Дончева.

"Ако направите равносметка, кои хора са влезли и кои не след мажоритарен вот и как са се представили в периода 2009-2013 г. мажоритарно избраните депутати, ще видите резултатите. Аз като политик не съм била никога популист и не ме интересува дали едно тв шоу може да тласка хората от хаос към още по-голям хаос", заяви Дончева в отговор на въпрос на ПИК TV за мажортирарното гласуване.

"Ние сме за смесена мажоритарна система от немски тип. Напълно споделям казаното, че в момента се говори за мажоритарния вот като за панацея за всички проблеми, но това ще доведе само до бетониране на статуквото", заяви и Проданов. "ПИК"

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев